Na Hrvatski olimpijski dan na čakovečkom stadionu vježbalo tisuću djece

olimpijski dan
Čakoveča djeca vježbala na stadionu

Već trinaest godina  10. rujna obilježava se kao Hrvatski olimpijski dan i to povodom godišnjice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. U obilježavanje se tradicionalno uključuju škole i vrtići, a ove godine bilo je posebno svečano. Na stadionu SRC Mladost u Čakovcu, tisuću djece i mladih družilo se, zabavljalo i naravno zajedno vježbalo.

U program obilježavanja Olimpijskog dana uključili su se I., III. osnovna škola, Osnovna škola Ivanovec te Dječji vrtići Cvrčak i Cipelica iz Čakovca. Održano je i prigodno atletsko natjecanje učenika osnovnih škola, a pod vodstvom učitelja tjelesne i zdravstvene kulture Gorana Kolarića, svi okupljeni zajedno su i vježbali.

– Ovaj dan zamišljen je kako manifestacija koja će djeci i mladima promovirati značaj sporta za društvu, ali i poticati olimpijska načela. Razumijevanje, mir, solidarnost među ljudima, pozitivno natjecanje te uključenost svih odrednice su olimpizma, te su to vrednote koje se trebaju razvijati kod djece i mladih., rekla je, među ostalim, hrvatska olimpijka, hrvatska rekorderka u bacanju kladiva Ivana Brkljačić. Pozdravljajući čakovečke mališane i osnovnoškolce u ime svih hrvatskih olimpijaca, izrazila je zadovoljstvo što se u Čakovcu ovaj  dan obilježava ovako svečano i masovno.

Grad Čakovec ulaže mnogo financijskih sredstva i truda kako bi ta načela promovirao, poticao i dodatno unaprjeđivao. Sljedeće godine bit ćemo Europski grad sporta, a događanjima koja će se protezati kroz cijelu 2020. godinu zajednički nazivnik bit će Sport svima, rekao je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, te naglasio da je upravo bavljenje sportom preduvjet psihofizičkog zdravlja kako pojedine osobe, tako i cijelog društva.

Dodao je i da nije slučajno što se Hrvatski olimpijski dan obilježava upravo na SRC Mladost, jer je tijekom ljeta postavljena nova atletska staza, a pred završetkom je i izgradnja novih atletskih borilišta.  – Ta ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu činimo ponajviše zbog djece i mladih, kako bi imali vrhunske uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom. Jer sve navike koje steknete u djetinjstvu i mladosti, ostat će vam zauvijek, poručio je na kraju gradonačelnik Kovač.

Hrvatski olimpijski dan obilježen je i dizanjem olimpijske zastave i intoniranjem olimpijske himne. Nju je uz pomoć Ivane Brkljačić, podigao Martin Slamek, šestogodišnji polaznik Dječjeg vrtića Cipelice skupina Točkice.

Samom početku obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana nazočili su i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić i predsjednik Atletskog kluba Međimurje Mario Dobša. Upravo su atletičari pomogli u organizaciji natjecanja u trčanju i bacanju vorteksa.

 

Ostavi komentar