NA DANAŠNJI DAN prije 100 godina izišao prvi broj “Medjimurskih novina”

prvi broj Međimurske novine

Trećeg siječnja 1919. Narodno vijeće za Međimurje dogovorilo je pojedinosti za veliku narodnu skupštinu i odlučilo je izdavati tjednik “Medjimurske novine” za čijega je prvoga urednika izabran franjevac o. Kapistran Geci.  Tako je prvi broj Medjimurskih novina izišao je već 5. siječnja.

Podsjetimo, zaslugom dr. Ivana Novaka, pravnika, publiciste, književnika, političara i istaknutog domoljuba, Međimurje je doživjelo svoj povijesni Badnjak 1918. godine, kada je izbavljeno od Mađarske vlasti te pripojeno Hrvatskoj. Više o tom povijesnom događaju može se saznati u reprintu knjige dr. Ivana Novaka “Istina o Medjumurju” (1907.- 2017.) koja je predstavljena krajem prošle godine u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec (o predstavljanju knjige saznajte OVDJE.)

Svečana akademija povodom obilježavanja spomendana „9. siječnja – Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države” i 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemljiodržat će se u srijedu 9. siječnja. Satnicu cjelodnevnog programa pogledajte OVDJE.)

Povodom tog povijesnog datuma za Međimurje održat će se znanstveni skup i otvoriti prigodna izložba.

Ostavi komentar