Muzejske kutije: Fundus Muzeja Međimurja dolazi među građane

Muzejske kutije

Promidžbom muzejske djelatnosti i kulturne baštine Međimurja, Muzej Međimurja Čakovec realizirao je projekt pod nazivom Muzejske kutije.

Svečanost otvaranja i predstavljanja 1. Muzejske kutije u Hrvatskoj, održana je 26. travnja u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, a ovu su jedinstvenu instalaciju svečano otkrili župan Međimurske županije Matija Posavec i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Daleke 1913. godine u  Čakovcu je otvorena prva gradska kavana – kavana Royal, a danas u 2017. omiljeno mjesto svih Međimurki i Međimurci nosi naziv Gradska kavana Čakovec. U nešto novijem ruhu, daškom povijesti koja je isprepletena u sadašnjost u kojem različitim sadržajima želi oživjeti dašak glamura i nekadašnjeg sjaja, čemu muzejska instalacija itekako doprinosi.

Ne kod kuće, a ipak doma!

Ovim projektom Muzej Međimurja Čakovec napravio je iskorak u poslovanju i predstavljanju predmeta iz svog fundusa javnosti na posjećenim mjestima i frekventnim mjestima u Međimurju.

Prva muzejska kutija otvorena je u srijedu u Gradskoj kavani u Čakovcu, a u kutiji je izložen čajni servis engleske tvornice John Davenport, koja je tijekom 18. i 19. stoljeća slovila kao jedna od najpoznatijih svjetskih proizvođača skupocjenog porculana.

Izuzetno mi je drago što se dio fundusa Muzeja Međimurja približio javnosti i koji je ovom Muzejskom kutijom približio svjetsku povijest svim Međimurkama i Međimurcima. Primjerci nisu u Muzeju, ali su ipak doma na točno onom mjestu gdje trebaju i biti – rekao je župan.

Domaćini ovog hvalevrijednog projekta Vesna i Patrik Pintarić iskazali su oduševljenje ovom manifestacijom te vjeruju u uspješan nastavak suradnje s Muzejom Međimurja, Međimurskom županijom i svim ljubiteljima povijesti koji će zasigurno u periodu koji je pred nama uživati u čarima muzejskih primjeraka koji će biti izloženi u kavani.

Spomenimo da je svečanost otvaranja glazbenim taktovima pratio glazbenik Igor Baksa.

Izvor i foto: Međimurska županija

Muzejske kutije

Ostavi komentar