MUNA OREHOV Šesta obljetnica smrti dekanovske dame izvorne pučke poezije

Na prigodan je način obilježena 6. godišnjica smrti Mune Orehov – jedne od najvećih dama izvorne pučke poezije. Predstavnici Općine, na čelu sa načelnikom Općine Dekanovec Ivanom Hajdarovićem, zamjenikom načelnika Vladimirom Jambrošićem i zamjenicom predsjednice Općinskog vijeća Melani Hlišć, položili su cvijeće i svijeću na njezin grob dok je pjevački zbor svojim pjesmama uveličao ovaj događaj!

Muna Orehov rođena je 2. svibnja 1925. godine u Dekanovcu. Bila je pravi kulturni djelatnik široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisac pučke poezije i šaljivih pripovijesti, pjevačica međimurskih i crkvenih popijevki, dugogodišnja voditeljica dramske, pjevačke i plesne grupe Kulturno umjetničkog društva i čuvarica Andrašecove glazbene i književne baštine. Ljubav prema glazbi otkriva u ranoj mladosti slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov Crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanje svetih pjesama.

Njeno pjevanje ostaje trajna vrijednost pučke vokalne umjetnosti. Godinama je pjevala na brojnim pozornicama diljem Međimurja i šire, častila publiku svojim anđeoskim glasom pjevajući pjesme izvornog i obilnog Andrašecovog repertoara. Nagrađivana je kao najvjernija čuvarica međimurske pjesme. Tako Muna nije ostala samo na razini reproduktivnosti, pjevajući svjetovne i crkvene pjesme, već je svoj stvaralački talent usmjerila i na pisanje poezije i šaljivih pučki pripovijetki. Na putu istraživanja uspjela je ostati svoja, originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju, jedna od najvećih dama izvorne pučke poezije. Umrla je 6. svibnja 2012. u 87. godini života.

Foto/izvor: Općina Dekanovec

Ostavi komentar