Ministar Tolušić u Prelog i Malu Suboticu stigao s novcem za vrtiće

Tomislav Tolušić Prelog
Ministar u Prelogu

U Međimurje su ponovno stigla sredstva za projekte gradova i općina. Ovoga puta radi se sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH iz kojeg je za 10 projekata odobreno oko 49 milijuna kuna.

Gradovi Prelog i Mursko Središće te Općine Mala Subotica, Kotoriba, Donji Kraljevec, Strahoninec, Belica i Sveti Juraj na Bregu, međimurske su jedinice lokalne samouprave kojima su prošli projekti rekonstrukcije, nadogradnje i izgradnje dječjih vrtića. Uz njih, na istu mjeru programa regionalnog razvoja, Općine Domašinec i Štrigova kandidirale su i dobile sredstva za poslovni park, odnosno sportske terene oko postojeće dvorane.

Svih deset projekata, ukupne je vrijednosti oko 49 milijuna kuna.

Neke od njih, došao je prezentirati ministar poljoprivrede. Prije svega, svratio je u Prelog kojem je prošao projekt rekonstrukcije tamošnjeg vrtića u vrijednosti od oko 6,7 milijuna kuna. Naime, postojeći DV Fijolica, kojeg trenutno polazi 216 mališana djeluje na nekoliko lokacija.

– Dogradnjom bi dobili mjesta za 260 djece čime bi s novim, modernim privatnim vrtićem, pokrili potrebe za oko 320 mališana, sretno je izjavio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Ukupna vrijednost projekta je preko 9 milijuna kuna. Iz programa ruralnog razvoja stiže 6,7 milijuna dok će ostalo osigurati sam Grad.

Prelog

Dogradnja vrtića i u Maloj Subotici

S prostorom u postojećem vrtiću, muku muči i Općina Mala Subotica. Tamošnji roditelji stoga su prisiljeni svoju djecu voziti u predškolske ustanove i van matične općine.

 – Naročiti problem su nam jaslice. Ovim projektom, osigurali bi i te potrebe, rekao pak je Valentino Škvorc, načelnik Općine Mala Subotica

Treba još spomenuti kako su se tijekom postupka javnog natječaja i nekoliko puta mjenjala pravila kako bi što više projekata prošlo, bilo da su iz tzv. razvijenih ili pak nerazvijenih dijelova Hrvatske.

– Naš je cilj da spriječimo raseljavanje ruralnih područja i stoga ulažemo u vrtiće,ceste, sportske domove i sve one objekte koji će omogućavati ravnomjerni razvoj. Drugim riječima želimo da se nitko ne osjeća prikraćenim za neku uslugu. Moram reći i kako smo ubrzali i pojedine procedure te skratili rokove tako da će po novom proći svega stotinjak dana od rapuisa natječaja do njegovog okončanja, naglasio je tijekom posjeta Međimurju, ministar Tomislav Tolušić.

Za sve gradove i Općine, sada slijedi raspisivanje javnog natječaja za izvođače radova te zavisno od toga, mogu započeti i radovi.

(vv)

Mala Subotica

Ostavi komentar