MESAP Libar: MIS i MIK promovirali svoj radi i igru “Microbit(ka) kuglica”

MESAP Libar MIS i MIK1

Od 13. do 15. travnja održao se sajam knjiga MESAP Libar 2018. na kojem su udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) predstavile javnosti svoj rad.

Posjetioci sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni njihovim stručnjacima upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su informirani o prilikama koje nude djeci kroz tečajeve i radionice vezane uz njihovo stjecanje vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Najmlađi su uživali u isprobavanju analitičko-logičkih računalnih igrica putem kojih su zavirili u svijet računalne znanosti s naglaskom na računalno programiranje. Računalna znanost i računalno programiranje važan su segment u obrazovanju, zajedno s drugim tečajevima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM)… Kroz niz međusobno povezanih tečajeva stvorili su iznimno uspješan put u napretku djece.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći se kako ih programirati, organizirali su natjecanje u računalnoj igri “Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod udruga s ciljem popularizacije micro:bit računala. Micro:bit je računalo koje omogućava svakome kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera putem softvera.

Od strane udruge IRIM, čiji je osnivač Nenad Bakić, micro:bit računala su donirana učenicima diljem države sa svrhom da nauče kodirati (programirati).
– Ovim putem se IRIMu, našem partneru s kojim usko surađujemo na projektima, zahvaljujemo na nagrada za najbolje igrače. Cilj igre bilo upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivaciji da se uključe u svijet kodiranja. Svi učesnici uživali su u igri, a oni najsretniji ili najspretniji ušli su u samo finale. Na kraju, osam najboljih natjecatelja borili su se za osvajanje prva tri mjesta – kažu iz MIS-a i MIK-a.

Prvo mjesto i najbolju nagradu osvojio je Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto osvojio je Vedran Novaković (6. razred) te treće Samuel Sobočan (6. razred). Osim dodataka, svatko od pobjednika kući je odnio i micro:bit računalo u cilju da razvija svoje vještine u programiranju.

Nastup na sajmu dio je projekta “Škola mladih programera” koji se sastoji od niza povezanih tečajeva. Već 14 godina udruge uspješno provode edukaciju djece te promiču suradnju s obrazovnim ustanovama. Trend vremena ukazuje na neophodnost ulaganja ovakve vrste obrazovanja kod djece i mladih, obzirom da smo na pragu 4. industrijske revolucije koja će u naše živote unijeti znakovite promjene. Žele da djeca imaju priliku u budućnosti biti konkurentna u 21. stoljeću diljem svijeta kako bi sebi i cijeloj zajednici osigurali napredak i bolji živo.

Izvor i foto: MIS Strahoninec

Ostavi komentar