MEĐUNARODNI DAN DOJENJA: U sklopu UNICEFOV-e akcije dodatno se oprema i čakovečko rodilište

26.07. 2019, Petrova bolnica, zagreb Mihaela Barušić doji svoje dijete, Mihaela, starog nepun jedan dan. Danas su joj prvi puta sestre pokazale kako se doji i maleni Mihael je prihvatio bez ikakvih problema.
26.07. 2019, Petrova bolnica, zagreb Mihaela Barušić doji svoje dijete, Mihaela, starog nepun jedan dan. Danas su joj prvi puta sestre pokazale kako se doji i maleni Mihael je prihvatio bez ikakvih problema. "Kad primite anđela u ruke, poseban je doživljaj i zaboravite na svu bol nakon podroda"; veli dvadesetdevotogidišnja Mihaela kojoj je Mihael prvo dijete.

Hrvatska je među pet najuspješnijih zemalja po provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece”, što je doprinijelo tome da je 78,9 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do 2 mjeseca isključivo dojeno. Ministarstvo zdravstva i UNICEF ove će godine, u okviru UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza, opremiti sva rodilišta u Hrvatskoj, 31 rodilište, kako bi se dodatno unaprijedili uvjeti za sve novorođene djevojčice i dječake u Hrvatskoj i njihove majke.

Tema je ovogodišnjeg, dvadeset devetog Međunarodnog tjedna dojenja osnaživanje roditelja i stvaranje okružja koje potiče dojenje. Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima ključno je za zadržavanje visoke stope dojenja u prvim mjesecima djetetova života. Nakon 6 mjeseci stopa dojenja u Hrvatskoj opada pa je za to razdoblje neophodno stvarati podržavajuće okruženje za majke.

prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

– Majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci djetetova života. UNICEF podržava razvijanje dobrih praksi koje uzimaju u obzir potrebe majki na radnom mjestu i u svim svakodnevnim situacijama, a sve počinje u rodilištu. Kako bismo zadržali visoku stopu dojenja i osigurali najbolje uvjete za djecu i majke, potrebno je kontinuirano ulaganje u opremu i edukaciju osoblja. Ove godine na humanitarnoj utrci Mliječna staza trčimo za najbolji početak života”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Ciljje ovogodišnje UNICEF-ove utrke Mliječna staza osigurati kvalitetniju skrb u svim rodilištima u Hrvatskoj. Prikupljena sredstva uložit će se u edukaciju osoblja i nabavu opreme koja je prepoznata kao prioritetna. To, između ostalog, uključuje nabavu opreme za olakšavanje poroda, poput bežičnog CTG-a i fototerapijske dekice. Za rodilišta će biti osigurani i krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.

– Zaštita, promicanje i podržavanje dojenja javnozdravstveni je prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.–2020. godine, a  Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj za razdoblje 2018. − 2020.  godine. Cilj je Nacionalnog programa povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece, te je osnivanje banke humanog mlijeka  uvrstilo u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. − 2020. godine.  Vjerujemo da ćemo  kroz daljnje aktivnosti doprinijeti povećanju stope dojene djece, nastaviti promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja”, izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske.

Na važnost dojenja koje  je jedno od najboljih ulaganja u zdravlje svjetskog stanovništva podsjetio je i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Stjepko Pleština.

– Dojenje je ključno za zdravlje i razvoj djece, ali i majki. Naime, majke koje doje imaju manji rizik od razvoja raka dojke. Petrova je vodeća ustanova u Republici Hrvatskoj i zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli.

– U hrvatskim okvirima, u Petrovoj se rodi više od 50% djece vrlo niske i niske porođajne težine. Perinatalni mortalitet je na razini najrazvijenijih zemalja svijeta, bolji nego prosjek EU. Otkad postoji klinika potičemo dojenje kao najbolji način hranjenja djece i na to smo iznimno ponosni“, izjavio je prof. dr.sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.

prof. dr.sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, prof.dr.sc. Stjepko Pleština, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku
prof. dr.sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, prof.dr.sc. Stjepko Pleština, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Ostavi komentar