“Međimurski vodiči” objavljuju knjižicu “Zaboravljene priče Međimurja”

Nikola Medved, predsjednik udruge Turističkih vodiča “Međimurski vodiči” najavljuje izdanje knjižice “Zaboravljene priče Međimurja” i završetak istoimenog projekta:

– Udruga turističkih vodiča počela je sa svojim djelovanjem u siječnju 2019.-te godine na inicijativu Turističke zajednice Međimurske Županije i nekoliko prisutnih lokalnih turističkih vodiča kao potreba za udruživanjem snaga na terenu za bolju profesionalizaciju struke i podizanje kvalitete posla turističkog vodiča te popularizaciju zanimanja među mladim novim generacijama. Zahvaljujući bezrezervnoj podršci Turističke Zajednice Međimurske Županije i djelovanjem mladih vodiča uz savjete onih iskusnijih vrlo brzo je udruga okupila respektabilan broj članova.

Predsjednik Udruge Nikola Medved nadalje ističe:

– Prva godina djelovanja bila je ponajviše centrirana oko predstavljanja udruge javnosti. U drugoj godini, okrenuli smo se konkretnim stvarima i u siječnju odnosno veljači prijavili projekt „Zaboravljene priče Međimurja“ koji je okupio tim mladih ljudi od kojih većina nisu bili turistički vodiči ali su bili voljni izdvojiti svoje vrijeme kako bi doprinijeli stvaranju nečeg jedinstvenog. Projekt je prijavljen na natječaj Europskih snaga solidarnosti kao projekt solidarnosti i odobren u travnju 2020.-te godine usred pandemije COVID-19.

Projektom je zamišljeno da prikupimo priče i anegdote iz života starije populacije koji polako odlaze u zaborav a čije životne priče itekako vrijede i itekako ih vrijedi poslušati jer se iz njih mnogo toga može naučiti. A upravo takve priče daju dodatnu vrijednost turističkim vođenjima jer se ne vežu za lokalitete već imaju primarnu svrhu pobuditi emociju.

Pandemija koronavirusa  teško je pogodila sve planirane aktivnosti udruge, no zahvaljujući naporima članova i pomoći institucija opstali smo i nastavili se boriti. Također pandemija je teško pogodila provedbu odobrenog projekta što je rezultiralo brojnim izazovima u projektnom timu i raznim iteracijama samog projektnog plana. Međutim, zahvaljujući naporima mladih snaga uspjeli su jednim djelom ostvariti zamišljeno i evo uskoro predstoji izdanje knjižice koja je rezultat nesebičnog, hrabrog i volonterskog rada naših mladih i koja će poslužiti postojećim turističkim vodičima, ali i svim budućim, a istodobno zabilježava anegdote i životne priče starijih članova naše zajednice.

Veliko hvala članovima projektnog tima i svima koji su im bili pri ruci i pripomoći, veliko hvala članovima treće dobi, koji su unatoč strahu od pandemije, ipak odlučili ispripovijedati svoj dio života. Veliko hvala novinaru Josipu Šimunku koji je bio velika pomoć u povezivanju s ljudima i sam bio izvor najzanimljivijih priča za ispripovijedati.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE