Međimurski je dan rijeke Mure. Znate li zašto ga obilježavamo?

Hodnja uz Muru 2020 Podturen (94)_resize
Detalj s ovogodišnje Hodnje uz Muru u Podturnu

Dvije rijeke, Mura i Drava stvorile su okvir za kvalitetan život međimurskog čovjeka. Na jednu od njih posebice se upire prstom na današnji datum, 18. travnja, kada se obilježava Međimurski dan rijeke Mure.

Međimurska županija je 2001. godine odlučila sačuvati prirodnu baštinu i vrijednosti rijeke Mure te jasno iskazati stav o tome koliko nam je ova rijeka uistinu važna. Mura ne samo da je osnova naše kulture, već je ona riznica prepuna prirodnog blaga koje nastojimo sačuvati za nas i sve buduće generacije Međimuraca, ali i turiste i druge  posjetitelje Međimurja.

Stoga je 18. travnja 2001. godine, Skupština Međimurske županije proglasila zaštićenim Značajni krajobraz rijeke Mure. Bila je to povijesna odluka jer je njome počela moderna era zaštite prirode u Međimurju, a 18. travnja obilježava se Međimurski dan rijeke Mure. 

Hodnja uz Muru 2020 Podturen (97)_resize
Međimurski fotografi rado bilježe kadrove s Mure

Javna ustanova Međimurska priroda od prvog dana svog djelovanja senzibilizira javnost o vrijednostima zaštićenih područja prirode u Međimurju, pa tako i rijeke Mure. Ovog je proljeća trebao biti u sjedištu ustanove u Križovcu otvoren i jedan od najmodernijih prirodoslovnih postava na potezu od Budimpešte do Zagreba u kojem je jedna od galerija sa stalnim interpretacijskim postavom posvećena upravo rijeci Muri.

Centar Centar za posjetitelje Med dvemi vodami trebao je svoja vrata otvoriti 17. travnja 2020. godine, uoči Međimurskog dana rijeke Mure. Svjetska pandemija i nevolje s korona virusom odgodile su taj svečani čin. No, galerija i Centar strpljivo čekaju svoje prve posjetitelje.  

rijeka Mura - ilustracija vlasništvo Međimurska priroda
Dio priče o Muri koja posjetitelje uskoro očekuju u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu

Između ostalog moći će doživjeti priču o putu Mure od izvorišta u Nacionalnom parku Hohe Tauern u Austriji te njezinom ulasku u Međimurju gdje postaje prava nizinska rijeka sa sprudovima, širokom koritom, rukavcima, mrtvicama, brojnim biljnim i životinjskim vrstama, šumama i poplavnim livadama i svime onim što je čine živom i dinamičnom rijekom. Čuvajmo svi zajedno ta prirodna bogatstva naše Mure!

foto: rr

Mlin na Muri u Žabniku
Mlin na Muri u Žabniku
Mura u Križovcu
Mura u Križovcu

Ostavi komentar