-1.7 C
Čakovec
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Međimurski građevinski inženjeri i tehničari posjetili Siciliju

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM posjetili su Siciliju – najveći otok na Mediteranu, za koji je još Goethe rekao da „Bez Sicilije Italija nema duše“.

Sicilija je oduvijek na raskrižju važnih pomorskih putova između Istoka i Zapada Europe, kao i između Europe i Afrike. Sicilija je možda najpoznatija po mafiji koju zapravo ne čine kriminalci, kao što se to najčešće u javnosti misle, već su to uzorni zaštitnici siromašnih i slabih.

Značajke Sicilije su da je otok okružen Mediteranskim, Tirenskim i Jonskim morem, površine oko 26 000 km2 na kojem živi 5 milijuna stanovnika, reljefno je brežuljkasto – planinska s kratkim rijekama, koje su i presušile, te se svode na potoke. Bogata je egzotičnim biljkama okupanim suncem kao što su banane, citrusi, masline, kapari, fikusi, strelicije, pistacije, bademi, lješnjaci, vinova loza i žitarice. Sicilija je poznata po romantičarskim gradovima s bogatom kulturnom baštinom i krasnom arhitekturom koji su posjećeni: Palermo, Monreale, Enna, najaktivniji vulkan na svijetu Etna s visinom od 3320 m, Taormina, Siracusa, Catania i Agrigento.

Svakako valja spomenuti zanimljivu, ukusnu Sicilijansku kuhinju te crna, bijela i roze vina i pivo, razne delicije a interesantne su navike i način života na tom egzotičnom otoku. Zbog svega Sicilija u posljednjem desetljeću doživljava procvat turizma.

(rm)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,695SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE