26.1 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Međimurski čuvari prirode pomogli izgraditi prvi hotel za pčele u Karlovcu!

Karlovac je dobio prvi hotel za pčele. Inicijativu i projekt za izradu hotela pokrenulo je Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu „Pinklec‟. Međimurci su odnekada poznati kao iskusni građevinari, stoga ne čudi što je udruga „Pinklec‟ posegnula za savjet i upute na međimursku adresu – Javnu ustanovu Međimurska priroda koja je nesebično pružila pomoć za izgradnju nastambe u kojoj će prezimiti korisni kukci.

Hotel je postavljen u arboretumu Šumarske škole i drvodjeljske škole, a svečanost otvorenja prvog karlovačkog hotela za pčele organizirana je u četvrtak 21. listopada. Projekt karlovačke udruge „Pinklec‟ financijski je pomogla komunalna tvrtka „Zelenilo‟, a tehnički dio prema nacrtima međimurskih čuvara prirode odradili su učenici i mentori Šumarske škole u školskoj radionici. Svečanom činu otvorenja ovog neobičnog hotela nazočio je i glavni čuvar Međimurske prirode Velimir Bašek te kazao:

Međimurska priroda je na području Međimurske županije u dvorištima škola i vrtića, zatim u Perivoju Zrinski Čakovec, na Svetomartinskoj Muri i okolišu Centra Med dvemi vodami u Križovcu, postavila tijekom nekoliko godina sveukupno dvadesetak hotela za kukce. To nam je iskustvo jamstvo da možemo pomoći i savjetovati druge oko realizacije novih hotela za pčele i druge korisne kukce. Oprašivačima pomažemo prezimiti i vrlo brzo će i u ovaj karlovački hotel useliti solitarne pčele. Postavljanjem hotela uz odgojno-obrazovne ustanove nastojimo podići svijest o značaju oprašivača za očuvanje bioraznolikosti te da se i u urbanim sredinama može brinuti za korisne kukce. Naše iskustvo nam govori kako „rezervacije‟ za ovaj karlovački hotel već pristižu i da će se uskoro u ove sobe s pet zvjezdica uskoro useliti stanari.

Velimir Bašek i Vesna Horvat
Glavni čuvar prirode JU Međimurska priroda Velimir Bašek i Vesna Horvat, predsjednica Zavičajnog društva Međimuraca „Pinklec‟

Vesna Horvat, predsjednica Zavičajnog društva Međimuraca „Pinklec‟ istakla je kako je prateći rad Javne ustanove Međimurske prirode dobila ideju kako bi se takva nastamba mogla realizirati u Karlovcu i veoma je ponosna što je u kratkom roku osvanula ova nova karlovačka atrakcija. Vjeruje, kako će ih na karlovačkom području uskoro biti još nekoliko jer su ovakve nastambe ugodan dom pčelama i drugim korisnim kukcima. I što je najvažnije, njima se pomaže u njihovoj borbi za opstanak.

JU Medjimurska priroda - hotel za kukce Karlovac (4)
Prvi karlovački hotel za kukce izazvao je veliku medijsku pozornost

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE