Poljoprivrednicima 6,6 milijuna kuna za štetu od tuče, a svim srednjoškolcima 300 kuna potpore

U nastavku prenosimo obavijest Međimurske županije o održanoj skupštini.

Svakom srednjoškolcu u narednoj će školskoj godini Međimurska županija isplatiti jednokratnu potporu za pokrivanje troškova nabave radnih materijala i pribora, odluka je koju su na prijedlog župana Međimurske županije Matije Posavca usvojili vijećnici Skupštine Međimurske županije na 8. sjednici održanoj u županijskoj Velikoj vijećnici. Uz to, u Županijskoj bolnici Čakovec otvorit će se 63 nove specijalizacije iz 30 medicinskih područja i 16 subspecijalizacija, a u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije 8 novih specijalizacija.

Na dnevnom redu Skupštine našlo se 11 točaka, među kojima prihvaćanje programa dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Međimurja u ovoj godini, Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Županije za 2021. godinu, Provedbeni program Županije za razdoblje do 2025. godine, izvještaj o radu udruga Zajednice tehničke kulture Međimurske županije za 2021. i program rada za 2022. godinu, te zaključak o davanju suglasnosti o prijenosu prava vlasništva zgrade Depadanse Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec na Međimursku županiju.

6,6 milijuna kuna poljoprivrednicima za štetu od tuče

Nakon što je župan Posavec proglasio prirodnu nepogodu zbog olujnog nevremena praćenog tučom 25. i 27. svibnja 2022. godine, Vlada RH je donijela odluku o dodijeli pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu. Vijećnici su usvojili Prijedlog zaključka o prihvaćanju Programa dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Međimurske županije u 2022. godini, koji je temelj za daljnje postupanje. Međimurskim poljoprivrednicima raspolaganju je 6,6 milijuna kuna, koji će im biti raspoređeni temeljem prijava šteta.

Usvojen je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu, a vijećnicima je predstavljen i Provedbeni program Međimurske županije za razdoblje do 2025. godine, još jedan strateški dokument Županije sa vizijom i projektima koji se namjeravaju realizirati u narednom razdoblju. Razvoj Međimurske županije temeljit će se na projektima vrijednima 8 milijardi kuna te na 12 strateških projekata u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i turizmu s ciljem da Međimurska županija postane gospodarski najsnažnija županija u Hrvatskoj.

300 kuna svim srednjoškolcima iz Međimurja za pokrivanje troškova nabave radnih materijala i pribora

Svim redovnim učenicima srednjih škola sa sjedištem u Međimurskoj županiji, kao i učenicima s prebivalištem na području Međimurske županije koji se, kao redovni učenici, školuju u srednjim školama na području Republike Hrvatske u školskoj godini 2022./2023. Isplatit će se 300 kuna jednokratne potpore za pokrivanje troškova nabave radnih materijala i pribora. „Jednokratne potpore za srednjoškolce još jedna je u nizu mnogih mjera koje provodimo u obrazovanju, od besplatnog prijevoza, asistenata u školama i vrtićima, stipendija za obrtnička zanimanja i djecu branitelja, a po kojima smo jedinstveni u Hrvatskoj.“, kazao je župan Posavec pojasnivši da će za oko 3 600 polaznika srednjih škola u Međimurju i još 300-tinjak koji pohađaju srednje škole izvan područja Međimurja biti izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Prijenosom vlasništva Depadanse Županiji otvara se mogućnost obnove i prijave na EU fondove

Međimurska županija zatražila je prijenos vlasništva zgrade Depadanse Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a kako je procijenjena vrijednost nekretnine 28 milijuna kuna, odluku o prijenosu morali su odobriti vijećnici. Prijenos vlasništva s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Međimursku županiju otvara prostor za nova ulaganja i obnovu zgrade, ali i mogućnost prijave projekata za fondove Europske unije.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o provođenju 63 specijalistička usavršavanja iz 30 medicinskih područja i 16 subspecijalizacija u Županijskoj bolnici Čakovec te 8 specijalističkih usavršavanja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije čime će se u Međimurju zadržati 87 mladih liječnika.

Usvojeno je Izvješće o stanju vatrogastva i zaštite od požara za područje Međimurske županije u 2021. godini, kao i Izvještaj o radu udruga Zajednice tehničke kulture Međimurske županije za 2021. i program rada za 2022. godinu. Usvojena je i odluka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Čakovec o davanju u zakup poslovnog prostora zdravstvenoj radnici Izidori Miser, dr. med. dent.

Vijećnički mandat u mirovanje su stavili vijećnici Nenad Hranilović (HNS) i Vjeran Vrbanec (HDZ), a umjesto Hranilovića mandat će obnašati Mladen Novak. Zdravko Mlinarić novi je predsjednik Odbora za energetiku, komunalnu i prometnu infrastrukturu.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar