Međimurke u svjetskom vrhu po ranom dojenju: Iskustvo je podijelila Damira Janžek iz Čakovca!

Razgovarali smo ovom prigodom sa stomatologinjom Damirom Janžek (38) iz Čakovca koja svoju kćer Elinu Mirku doji već punih 9 i pol mjeseci, dakle od samih početaka. Damira planira dojiti do godine dana, a onda kasnije će krenuti s laganim odvikavanje.

– Dojenje je prirodni slijed koji je najzdraviji i najjednostavniji za majku i dijete. Osobno nemam bolno iskustvo jer mi dojenje od samog početka nije bilo problematično, s obzirom na to da mi je Elina Mirka prvo dijete. Sve je prošlo s lakoćom – poručuje Damira Janžek.

80-tih godina na tržište je došla dohrana koja je u tom trenutku dosegla određenu popularnost, ali i zbog toga što je bila i jednostavnija. Sad se ponovno vraćamo na prirodnije, a trend ipak pada u drugi plan.

– Sviđa mi se što gotovo sve mame u mojem okruženju doje, i to je definitivno još jedan od poticaja. Također, veliku ulogu igraju patronažne sestre koje su strpljive i pokažu pravilan i jednostavniji način dojenja, koji je svakoj mami početnici spasenje – kaže Damira.

Dojenje predstavlja izuzetan psihofizički doživljaj s pozitivnim učinkom na psihičku stabilnost majke i djeteta. Majčino mlijeko idealno je jer sadrži sve potrebno za djetetov zdravi razvoj, a time nije zanemariv praktičan ni ekonomski aspekt. U svakom trenutku majčino je mlijeko dostupno, idealne temperature, gotovo sterilno i besplatno.

– Odaziv je svake godine sve bolji i bolji, što nam je osobito drago. Dojenje je važno zbog majčinog oporavka, povezivanja majke i djeteta, emocionalni i tjelesni rast djeteta, te kognitivne sposobnosti. Povezivanje majke i djeteta važno je za cijeli život, a današnje mlade majke informirane su, puno čitaju i shvaćaju važnost dojenja – poručila je Klara Klobučarić, mag. sestrinstva, patronažna sestra.

U svjetskom vrhu po ranom dojenju, ali…

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu kad je riječ o zaštiti i promicanju dojenja. Čak 87,2 posto djece je od rođenja do izlaska iz rodilište isključivo dojeno, ali iako smo po ranom dojenju na visokoj ljestvici, taj broj značajno pada kad je u pitanju dojenje do navršenih šest mjeseci djetetov života. U taj postotak ubrojeno je samo 13,2 djece.

Dojenje je osjetljivo zbivanje koje ponekad zahtjeva prilagodbu majke i djeteta. Preporučuje se, unatoč poteškoćama, nastojati dojiti u prvih barem 6 tjedana. Manje od 5 % majki ne može dojiti iz medicinskih razloga. Trend dohrane javio se samom pojavom raznih umjetnih pomagala, kojih je i danas na tržištu puno, ali mame se ipak vraćaju suštini i prirodi.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar