U Međimurju je u padu broj krađa, ali u porastu su djela koja se tiču droge

Radovan Gačal i Marina Matulic-Horvat
Radovan Gačal i Marina Matulic-Horvat

Na redovnoj konferenciji za medije u ponedjeljak, 27. veljače, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, Radovan Gačal predstavio je novinarima sigurnosne pokazatelje na području Međimurske županije za 2016. godinu.

Već nekoliko godina unazad primjetan je trend opadanja ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela na području Međimurske županije.

Primjerice, 2012. zabilježeno je 1.897 kaznenih djela (bez kaznenih djela iz prometa), dok je protekle godine evidentirano 1.215 kaznenih djela, što predstavlja pad za gotovo 36 posto.

Takav trend bilježi se i kod kaznenih djela, koja najviše brinu naše građane, a to su imovinski delikti, konkretno teške krađe i krađe. Ova kaznena djela imaju najveći utjecaj na subjektivni osjećaj sigurnosti naših građana. U 2016. zabilježeno je smanjenje teških krađa za 22 posto, u odnosu na 2015., dok je broj krađa u istom razdoblju smanjen za 28 posto.

U tom dijelu potrebno je naglasiti, kako su krađe bicikala i šumske krađe, također u opadanju.

Rad na otkrivanju prekršaja i kaznenih djela zlouporabe droga u 2016. u značajnom je porastu, što je svakako pokazatelj dodatno uloženih napora da se suzbije ova problematika.

Primjetan je i konstantan pad broja evidentiranih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, čiji je utjecaj na percepciju sigurnosti, vrlo bitan. Ujedno, otkrivačka djelatnost policije raste, tako da je ukupna razriješenost svih evidentiranih kaznenih djela iznosila 63,3 posto.

Što se tiče stanje sigurnosti u cestovnom prometu, zadržan je pozitivan trend iz ranijih godina. Ukupan broj evidentiranih prometnih nesreća u konstantnom je opadanju, dok je drugu godinu zaredom zabilježeno šest smrtno stradalih osoba na međimurskim prometnicama.

Na graničnim prijelazima Policijske uprave međimurske zabilježeno je povećanje broja putnika za nešto više od šest posto, a isto tako u odnosu na prošlu godinu porastao je i promet vozila za više od sedam posto. Unatoč pojačanom prometu na granici nisu zabilježeni veći zastoji ni duža čekanja, posebice tijekom protekle turističke sezone.

Uspješan rad prevencije na području Policijske uprave međimurske nazočnim novinarima predstavila je Marina Matulic-Horvat, policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika Policijske uprave.

Izvor i foto: PU međimurska

Ostavi komentar