Međimurje daje podršku Lendavi za europsku prijestolnicu kulture

Lendava Međimurje suradnja1

Lendava i Međimurje nastavljaju svoju suradnju.

Međimurska županija o ovome je poslala priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

Slovenska Lendava kandidirat će se za titulu europske prijestolnice kulture 2025. godine, a na tom putu veliku podršku daje joj Međimurska županija.

Stoga je u petak, 24. kolovoza u Lendavi potpisan Dogovor o sudjelovanju u projektu Lendava europska prijestolnica kulture 2025. Time je službeno potvrđena suradnja dvaju krajeva uz Muru u ovom projektu, a odluka koji slovenski grad će ponijeti titulu grada kulture znat će se do početka 2020. godine.

Potpisivanju su prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, župan slovenske Općine Lendava Anton Balažek te predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak. Projekt je ovim potpisom dobio regionalnu i međunarodnu dimenziju te će Međimurska županija i grad Čakovec kao županijsko središte pridonijeti suradnji kroz kulturnu i turističku sferu. Važnu ulogu u povezivanju dvaju pomurskih krajeva i susjednih država ima Hrvatsko kulturno društvo Pomurje koje čuva nacionalni identitet hrvatske kulture, jezika i suživota, a koje također sudjeluje kao partner projekta Lendava EPK 2025. Međimurska županija podupre sve projekte koji imaju pozitivan prekogranični utjecaj na jačanje suživota i kulturnog turizma te motivaciju mladih da ostanu u lokalnom okruženju što je jedan od ciljeva ove suradnje.

Bogračfest 2018 – Međimurska županija osvojila zlatnu plaketu u Lendavi

Ujedno, Lendava je i svjetska prijestolnica bograča te su i ove godine Međimurci sudjelovali na tradicionalnoj gastro manifestaciji – Bogračfestu. Održano u subotu, 25. kolovoza najveće natjecanje u kuhanju bograča u Sloveniji okupilo je 84 ekipe iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Ekipa Međimurske županije koju je predvodio pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, osvojila je zlatnu plaketu te pokazala da i mi itekako možemo konkurirati u spremanju poznatog specijaliteta.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar