Međimurci na godišnjem: Koliko para – takvo ljetovanje

voda kupanje plivanje vruće jezero
Ilustracija

Gdje ljetuju Međimurci, ovisi o dubini njihova džepa. Većina more vidi samo ako ima nekog svog na moru ili netko njihov ima kakav apartman ili ljetnikovac na moru.

Oni koji takve prilike nemaju, uživaju u bazenima u vlastitim dvorištima, jer za odmor je najvažnije veselje i osvježenje. No ima i onih koji uživaju u putovanjima, jer im financijske prilike to dopuštaju. Najvažnije je barem jednom godišnje prekinuti radne aktivnosti i posvetiti se sebi, odmoriti se, činiti što vas veseli, pa makar to bilo samo ljenčarenje u hladu. Bitno je pustiti mozak na pašu! Jadran je skup pa se nemojte prepustiti pretjeranoj potrošnji da vam ne prisjedne kad se vratite  s mora, a računi za vama.

– Na moru je sve jako skupo za hrvatski standard. Većina ugostitelja samo razmišlja kako bi turistima uzeli što više novaca. Žele brzo zaraditi i još uvijek na većini mjesta ne izdaju račune, a konobari su dosta neljubazni u usporedbi s našima. Na plažama nas gnjave trgovci kukuruza za koje ni ne znaš u kakvim higijenskim uvjetima pripremaju hranu – ispričao je svoje iskustvo Dominik Sklepić, koji je ovog ljeta odmor sa svojom obitelji proveo na otoku Pagu.

S druge pak strane ističe da su bili vrlo zadovoljni urednošću plaža. Pošto već nekoliko godina unazad odlaze na Pag, primijetili su da su od ove godine na plažama postavljeni koševi za smeće što je jako pohvalno.

U toplice, iako su im u blizini, ne hodaju jer su im cijene previsoke. Za djecu i školarce ulaznica za kupanje trebala bi biti 10 kuna, ističe Sklepić, onda bi naši najmlađi mogli otići na kupanje ljeti i nekoliko puta tjedno.

Kućni bazen najčešća je alternativa moru i toplicama

Slično mišljenje dijeli i frizerka Vlatka Horvat iz Lopatinca. Smatra da si puno obitelji u današnje vrijeme sve teže može priuštiti ljetovanje, a kamoli nekoliko puta godišnje. Zbog toga dosta ljudi sa sobom nosi hranu od kuće pa na moru kuhaju. Za obitelji s prosječnom hrvatskom plaćom luksuz je svakog dana jesti u restoranima.

S obitelji, mužem Nevenom i kćerkama Hanom (11) i Emom (6), idemo na more jedanput godišnje ponajviše zbog pomanjkanja godišnjeg odmora. Naši roditeljima imaju apartman na moru tako da, nasreću, ne moramo plaćati smještaj, ali smatram da su za jednu prosječnu obitelj najmovi samog smještaja preskupi – rekla je Vlatka Horvat, koja je nedavno došla s ljetovanja na Viru.

Vlatka Horvat
Vlatka Horvat iz Lopatinca s mužem Nevenom i kćerkama Hanom i Emom provela je odmor na Viru

Tijekom cijele godine s mužem uvijek stavlja nešto novaca sa strane tako da se nakupi malo veća svota do drugog godišnjeg. Takva praksa im dobro dođe jer ne žele dirati mjesečni budžet koji imaju za ostale životne troškove. Odlazak u toplice  ne prakticiraju, ističe, jer su cijene u Međimurju dosta visoke, pogotovo za obitelji s više djece.  Umjesto toga, kupili su bazen u kojem zajedno s djecom uživaju tijekom slobodnog vremena.

Bazen kod kuće alternativa je i Ani Krnjak iz Šenkovca koja radi na Rebru kao prvostupnik sestrinstva. Najbolji je to spas od vrućina za one koji si ne mogu priuštiti ljetovanje, odlazak u toplice, navodi Ana,  ili jednostavno nemaju godišnji odmor, pogotovo ako su tek počeli raditi, kao što je to prije tri godine bio i njezin slučaj.

– Zbog kolektivnog godišnjeg odmora cijeli sam osmi mjesec kod kuće. Na more idem tek 17. kolovoza s dečkom u malo mjesto zvano  Kalebova luka blizu Rogoznice. Mjesto je tiho i nalazi se u  jednoj uvalici. Idealno je za miran odmor. Idemo u apartman na sedam dana. Potrošit ćemo na smještaj samo oko 2000 kuna – kazala je Ana Krnjak.

Ostavi komentar