Međimurci Filip i Jura: Putovanja nisu trošak jer proširuješ vidike

Filip Horvat i Jurica Mustač blog Ajmo Van1
Filip Horvat i Jurica Mustač, Foto: Privatna arhiva

Ajmo van naziv je svojevrsnog putopisnog bloga kojega vode dva Međimurca Filip Horvat (25) i Jurica Mustač (26) iz Svete Marije.

Kako stoji na blogu, glavna ideja je prenijeti doživljaje, ukazivati na lako ostvarivanje istih, motivirati te otkriti ljudima nešto novo što se često događa u našem susjedstvu.

– Ideja je došla početkom ove godine. Ponekad volimo zajedno otići u prirodu i filozofirati o životu, prisjećati se lijepih trenutaka i maštati o onima koji dolaze. Početkom ljeta imali smo dobar predosjećaj kako će ovo biti brutalna godina. Stvari su nam se u životima počele poslagivati, sretni smo s poslovima na kojima radimo i usputnim stvarima kojima se bavimo i gdje se usavršavamo. Samim time, razgovarali smo o tome kako vidimo da lagano starimo i da nas klasični izlasci više toliko ne zanimaju, nego bismo radije doživjeli nešto novo i vrijedno pamćenja. Nakon nekoliko zajedničkih putovanja te snimanja i bilježenja doživljaja na istima, odlučili smo te doživljaje podijeliti s ostatkom svijeta. Prve priče krenule su krajem travnja – započinju Filip i Jura.

Prva zajednička destinacija ovoga dvojca bio je Osijek.

– Bili smo kod frenda Juraja kojega smo upoznali na festivalu Ferragosto. On nas je u tri dana proveo kroz Osijek i okolicu. To putovanje bilo je od posebnog značaja i možemo ga smatrati početkom cijele priče – prisjećaju se oni te naglašavaju kako su tada grad doživjeli na drugačiji način, shvativši koliko zapravo ne poznaju Hrvatsku.

Zajednička putovanja organiziraju jednom u dva mjeseca i takva uključuju posebno lijepe destinacije. Međutim, većinom samostalno, barem dva puta mjesečno, istražuju određene krajeve, što je zapravo bila početna ideja.

– Super nam je što zajedno fantastično funkcioniramo. Lako se dogovaramo oko bitnih stvari i uvijek smo oboje za akciju – tvrde oni.

Putuju na sve moguće načine. Biciklom, autobusom, autom, vlakom, avionom i preko turističkih agencija. Autostopiranje još nisu probali, ali niti to nije isključeno.

Dakako, to sve nije besplatno.

– Ovisi o apetitima i načinima putovanja. Zanimaju nas alternativni načini putovanja, bilo kod organizacije, prijevoza ili mjesta koja posjećujemo. Troškovi variraju. Što se tiče planinarskih izleta, troškovi se kreću od stotinu kuna dnevno, do tri stotine dva dana sa spavanjem u domu. Biciklistički izleti su besplatni ako imaš bicikl, no ponekad se dogodi da treba doći do nekog mjesta pa tek tada početi biciklirati. Klasična putovanja su skupa, ali nije mi strano spavati u autu, kod poznanika ili u jeftinom hostelu. Bitno da imam minimalne higijenske potrepštine i madrac. Zato sa sobom nosim samonapuhavajući madrac – objašnjava Filip, profesor elektrotehničkog skupa predmeta u srednjoj školi.

– Nije problem kad svaku zarađenu kunu usmjeriš na putovanja i doživljaje umjesto na nepotrebne stvari. Ne sjediš po kafićima, ne pušiš, ne kupuješ gluposti, prodaš nešto što ti ne treba pa ti ostane za divnije stvari. Uvijek možeš skupiti ekipu, napuniti auto i podijeliti troškove, Snalaziš se. Putovanja nisu trošak jer proširuješ vidike i ono što na njima doživiš, naučiš i osjetiš obogaćuje te kao čovjeka – mudro kaže Jura, inače student medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Od pokretanja bloga posjetili su domaće gradove poput Osijeka, Siska, Grožnjana, Krapine i Rovinja, a išli su i izvan granica, odnosno u Amsterdam, Zandvoort i Harleem u Nizozemskoj, zatim u bugarske gradove Sofiju i Blagoevgrad te Novi Sad, Solun, Rim, Vatikan, Napulj i Pompeje.

Osim toga, isprobali su rafting na Mrežnici, Dravi i Uni, biciklirali i penjali se po planinama te posjetili festivale kao što su Festival svjetla, Ferragosto, Tabor Film Festival, Star Film Festival, Renesansni festival te Špancirfest.

-Idemo tamo gdje još nismo bili. Bitno nam je da osjetimo gdje smo došli, stoga ne treba biti neko mjesto gdje su svi već bili. Nije nam cilj poslikati se i objaviti posjećena mjesta. Trenutno nam je fokus Hrvatska, imamo puno regija koje bismo željeli istražiti – kažu Filip i Jura te kao posebne posjećene destinacije ističu Rim, Balkanski roadtrip i Osijek te obalu Sjevernog mora kod nizozemskog Zandvoorta.

Srećom, do sada nisu imali neugodnih iskustava, upravo suprotno. Često komentiraju koliko su zapravo sretni i koliko ih takva putovanja napune energijom. Važna je i priprema te informiranje o određenoj lokaciji, ali i iskustvo prikupljeno putovanjima.

Na blogu ajmovan.com se nalazi velik broj zanimljivih i poučnih tekstova, a Međimurci naglašavaju kako su zadovoljni dosadašnjom zainteresiranošću ljudi.

– Mnogo ljudi nam prilazi i kažu kako su pročitali priču te pitaju kada ćemo ići negdje kako bi se i oni pridružili. To je efekt koji smo željeli postići. Čitatelja će biti, još smo mladi blog i ne želimo se opterećivati lajkovima. Želimo uspomene pretočiti u priču i biti motivacija ljudima da se i oni odluče na istraživanje ove divne planete Zemlje – naglašavaju Jura i Filip koji trenutno guštaju o vlastiti trošak, ali otvoreni su potencijalnim sponzorima kao što su za Balkanski roadtrip od pivovare dobili dvadeset Međimurskih piva.

U budućnosti imaju male, ali i velike ciljeve.

– Želimo poboljšati kvalitetu pisanja, fotografija i videa s putovanja.Ono što smo ostvarili jest to da svaki slobodni vikend putujemo, bilo daleko ili blizu. Ne želimo izgubiti čar putovanja u zamjenu za lajkovima i slavom. Ukoliko mislim da nije pogodan trenutak za snimanje i fotografiranje, radije ću uživati u trenutku nego se mučiti s tehnologijom – kaže Filip, a posljednju riječ ima Jura.

– Želimo nastaviti istim tempom, unaprijediti sve ovo, širiti horizonte i povezivati se s novim ljudima. Možda početi s nekim predavanjima gdje bismo dijelili svoja iskustva i poticali druge da izađu van, ali o tom potom – zaključuje Jura.

Izvor i foto: klikaj.hr

Ostavi komentar