Medicinska sestra Rajka Čekunec: Kuhanje džemova mi je antistres terapija

Rajka Čekunec
Moja" proizvodnja" je proizvodnja iz ljubavi u "pet litarnoj rajnglici" sa smiješkom ističe Rajka Čekunec iz Nedelišća

Mirisi i okusi djetinjstva i nekih prisnijih vremena kad su se obitelji više družile uz kućna ognjišta danas su i više nego na cijeni. Brzi ritam življenja mladim ženama daje sve manje vremena za pripremu objeda, spremanje zimnice i kolača. Teško je i obitelj okupiti pri stolu za zajednički objed. Rajka Čekunec, medicinska je sestra i radi na Odjelu neurologije u Županijskoj bolnici Čakovec. Upravo je u pripremi domaćih proizvoda pronašla svoju antistres terapiju. Nakon teškog rada i svakodnevnog sučeljavanja s teškim bolesnicima na radnom mjestu, domaća radinost i priprema džemova, zimnice i drugih proizvoda od voća i povrća istinska su joj radost i opuštanje.

Proizvodnja iz ljubavi

– Naša obitelj ima dva voćnjaka s dovoljno vrsta kultura da bi se mogli time baviti. Urod je s vremenom postao preobilan za našu obitelj, pa smo višak proizvoda odlučili ponuditi i drugima. Kćer je uvijek vikala na mene “kaj tolko kuham, kaj se mučim” jer je sve uvijek ostajalo. Onda sam pomislila, kad već to pripremam, idem to lijepo upakirati i ponuditi ljudima naše domaće proizvode. Svi proizvodi  su od našeg voća i povrća. Maksimalno stavljam 25 dkg šećera na kilu voća. Nema nikakvih konzervansa i sve se priprema na prirodnoj bazi. Nemam vam ja neku veliku proizvodnju. To vam je proizvodnja iz ljubavi u “pet litarnoj rajnglici”. ” uz smiješak nam je kazala simpatična sestra Rajka.

Sir od dunje

Na promotivnom štandu Rajke Čekunec i njezinog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u kojem sudjeluju i ostali članovi obitelj zapazite brojne džemove, ajvar ali i proizvod koji je pomalo zaboravljen.

– Naše stare bake su to radile, ali mladi su to zaboravili. Riječ je o siru od dunje. Priprema se tako da se dunja jako dugo kuha. Ne gulimo je, samo izvadimo koštice. Doda se šećer, ispasira i suši na zraku. Što se duže suši, tvrđa je. Nema nikakvih konzervansa. Pakira se u celofanske vrećice i tako se ovaj proizvod može duže vrijeme sačuvati za konzumaciju. Naši ljudi najviše dunju koriste samo kao dodatak kad kiselimo zelje. Mi imamo širu paletu. Uz sir, moj suprug radi liker i rakiju od dunja. ja sve radim po receptima moje bake Katarine i mame Dragice.

Kušajte sir od dunje još ovog Porcijunkulova. Promotivni štand vrijedne Rajke Čekunec nalazi se na ulazu u Perivoj Zrinski iz smjera Trga Republike.

foto: Zlatko Vrzan

Rajka Čekunec Porcijunkulovo (1)

Rajka Čekunec sir od dunje

Ostavi komentar