Grudić nema pojma o spajanju bolnica, a Posavec najavio da će prijedlog ministra biti odbijen!

čakovečka bolnica
Ilustracija

Kako saznajemo iz medija, ministar zdravstva Milan Kujundžić je, ovih dana najavio funkcionalno spajanje bolnica.

Spajanje bi trebalo krenuti od rujna, a u svim bolnicama i dalje bi radila četiri odjela: pedijatrija, kirurgija, interna medicina i ginekologija. U prvoj fazi spajale bi se bolnice KBC Split, Vinkovci-Vukovar, Karlovac-Ogulin, Šibenik-Knin, Našice-Osijek, S. Brod-N.Gradiška, Požega-Pakrac. Sljedeći korak je spajanje bolnica Varaždin-Čakovec, Koprivnica-Virovitica-Bjelovar, Sisak-Dubrovnik-Pula, Jedinstvena dječja bolnica, Zagrebačka bolnica (nova Sveučilišna bolnica).

MDS se protivi ovom prijedlogu ministra Kujundžića, jer bi njime Županijska bolnica Čakovec očito izgubila određeni dio djelatnosti za koje se godinama zalagalo i u njih ulagalo, čime bi se dovelo u pitanje opseg i razina usluga međimurskim pacijentima u njihovoj bolnici.

MDS ističe da su stanovnici Međimurja velikim ulaganjima, preko doprinosa, samodoprinosa, donacija, osigurali da Županijska bolnica ima dosegnutu visoku razinu brojnih  zdravstvenih djelatnosti i nitko nema pravo da im se one uskrate tj. da po medicinske usluge moraju ići van Međimurja.

MDS se zalaže da, dok postoji ovakav regionalni – županijski ustroj,  sve županije – regije budu izjednačene u obavezama i pravima, a ne da stanovnici nekih županija budu oštećeni, uskraćeni u nekom pravima, iako jednako uplaćuju u proračune nadležnih ministarstava.

Za MDS je ovakav prijedlog  nepravedan i neprihvatljiv, pa pozivamo ministra da se drži Ustava i Zakona koji garantiraju  pravo na jednakost svih i pravo na regionalnu samoupravu u svim svojim aspektima, a koji se ostvaruju kroz županije.

Podsjećamo da je MDS, a na temeljima Deklaracije o jedinstvenosti Međimurja, predložio  Skupštini Međimurske županije da u dnevni red 19. sjednice Skupštine Međimurske županije, održane 19. svibnja 2016. g., uvrsti točku:

Očuvanje regionalnog statusa Županijske bolnice u Čakovcu u novoj reorganizaciji bolničkog sustava u Republici Hrvatskoj, u okviru koje je usvojen i sljedeći Zaključak:

Skupština Međimurske županije ne podržava promjene ustroja bolničkog sustava u kojem bi Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji regionalni status i traži da se u budućoj reorganizaciji  bolničkog sustava očuva status Županijske bolnice Čakovec kao regionalne bolnice. MDS će i dalje pratiti događanja u vezi s Županijskom bolnicom u Čakovcu i po potrebi primjereno reagirati, stoji u priopćenju Željka Pavlica, predsjednika MDS-a.

Ravnatelj Grudić: Nismo razgovarali o nikakvim spajanjima!

Kontaktirali smo i ravantelja Županijske bolnice Čakovec s pitanjem što znači to najavljeno spojanje. Dr. Robert Grudić, ravanatelj Bolnice nam je odgovorio: “U razgovorima s predstavnciima ministrstva, lječničke komore i HZZO-a nismo imali nikakve razgovore o spajanjima. Jedina mogućnost je stvoriti centre izvrsnosti u koje se budu slali pacijenti iz regije. Primjer je interventna kardiologija za područje sjeverozapadne regije, koja radi u našoj bolnici”.

Župan Posavec: Županija je vlasnik i osnivač bolnice i prijedlog ministra će biti odbijen!

Međimurski žuupan Matija Posavec odgovorio je da su stvari vrlo jednostavne: Županija je vlasnik i osnivač bolnice – Svaka  promjena njenog statusa zahtijeva odluku Upravnog vijeća koje imenuje župan i suglasnost Županije koju predstavlja župan. A dok sam ja župan nikakvu suglasnost neće dobiti. Prema tomu prijedlog gospodina ministra će biti odbijen. I to je sve. Ono što radimo je centar izvrsnosti u intervencijskoj kardiologiji po kojem naša bolnica bude regionalni centar za 2 – 3 županije. Uskoro potpisujemo ugovor za 50 milijuna kuna dajemo 15 milijuna za psihijatriju i fizijatriju, završavamo Dom zdravlja i kupujemo uređaj za magnetsku rezonancu. Razvijamo i razvijat ćemo bolnicu i zdravstveni sustav onako kako mi želimo, a ne kako će netko drugi pokušati nametati, poručio je župan Posavec.

(BMO, fotoZ. Vrzan)

 

 

Ostavi komentar