Martina Oršuš (20) iz Paraga upisala je studij sestrinstva i progovorila o diskriminaciji Roma

Medicinska sestra
Ilustracija medicinske sestre, Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ostvariti akademski uspjeh već samo po sebi nije jednostavno, a još je teže kada te sustav obeshrabruje te “vrišti” da ti to ne možeš.

– S takvim se osjećajem suočavaju Romi. Guši im se motivacija, a obrazovni im sustav poručuje da bi bilo najbolje da odustanu – govori 20-godišnja Martina Oršuš, inače iz Paraga, piše večernji.hr.

Ona nije odustala iako je više puta pomislila na to pa je nakon završene osnovne i srednje škole te stjecanja zvanja medicinske sestre upisala i fakultet. Sad s uzbuđenjem čeka ponedjeljak – i prvi dan nastave na studiju sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Iako se čini trivijalnim naglasiti da je završila osnovnu i srednju školu, brojke pokazuju da to uspije tek manjina romske djece. Čak 70 posto njih “ispadne” iz sustava tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, a potom manjina upiše srednju školu pa je tako lani to učinilo svega 805 Roma. Poražavajući je i podatak da samo 10 posto upisanih uspješno završi srednju školu, a broj onih koji se potom odluče za fakultet marginaliziran je u odnosu na ukupno 17 tisuća Roma koji žive u Hrvatskoj. Tako će Martina Oršuš biti jedna od 30-ak Roma koji pohađaju visokoobrazovnu ustanovu, a točna brojka se ne zna jer institucije ne vode evidenciju.

– Većina mladih odustaje zbog diskriminacije, mi smo svjesni što ljudi o nama misle i to nas obeshrabruje – kaže Martina Oršuš koja živi u Paragu, najvećem romskom naselju u Međimurskoj županiji.

– Tamo nas se otvoreno diskriminira. Nadala sam se da će biti malo bolja situacija u Zagrebu, no nakon nedavnih pucnjava sam u strahu. Razmišljam bih li trebala govoriti da sam Romkinja. Nerede rade pojedinci, nismo svi takvi – ističe Oršuš kojoj je cilj isticati se uspjehom, a ne etničkom pripadnošću.

O diplomi sanja još otkako je krenula u školu te se jako trudila kako bi položila državnu maturu. Bila je presretna kada je upisala preddiplomski studij. Voljela bi i na magisterij, a potom i predavati. Tada bi radila na motiviranju romske djece da se školuju jer profesori i učitelji imaju veliku ulogu.

– Neki Romima samo daju dvojke da ih se riješe, niti ne očekuju više od njih i onda ta djeca i povjeruju da nisu za više – govori Martina Oršuš te dodaje kako je jako važna i podrška obitelji, odnosno roditelja.

Mnogi, naime, očekuju od svoje djece da se sami uzdržavaju već nakon osnovne škole.

– Ja sam jedina od svojih šestero braće i sestara koja ide na fakultet. Cijela je obitelj jako ponosna na mene, jako sam sretna zbog toga. Iako smo siromašni, pomažu mi i financijski koliko mogu – kaže.

I na poslijediplomski Kada završi fakultet, Martina Oršuš će biti jedna od tek 20-ak osoba iz romske zajednice s diplomom, a još je neobičnije to što je žena kojih je na tom popisu uvjerljivo manje.

Ostavi komentar