Mark Zuckerberg najavio je velike promjene za društvenu mrežu Facebook!

foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL

Najviše je odjeknula najava o promjeni dizajna pa logo Facebooka više neće biti kvadratnog oblika, nego kružnog, a po prvi puta se mijenja i boja. Mobilna aplikacija bit će pretežno bijela, dok prepoznatljiva plava odlazi u povijest.

Osim što će doći do drastičnih promjena u dizajnu, šef Facebooka uvjerava kako je plan kompanije privatnost i sigurnost korisnika staviti na prvo mjesto.

– Budućnost je privatna. Znam da, blago rečeno, naša reputacija nije najjača kad je privatnost u pitanju, ali fokusirali smo se na pronalazak načina da zaštitimo privatnost korisnika – rekao je Zuckerberg.

Ovo je sedam najvažnijih promjena Facebook-a u skoroj budućnosti:

1) Poruke koje ćemo slati putem Messengera bit će end-to-end enkriptirane što znači da Facebook više neće vidjeti njihov sadržaj. Platforma će biti potpuno povezana s WhatsAppom. Messenger će zauzimati manje mjesta na mobilnim telefonima, a stiže i desktop verzija aplikacije.

2) Instagram će uvesti i opciju ‘privatnog brojača lajkova’. Posjetitelji profila tako neće vidjeli broj ‘lajkova’, dok bi vlasnik profila imao pristup tom podatku.

3) Bit će više “kratkotrajnih” načina dijeljenja sadržaja u porukama – što znači da neće biti trajnog zapisa o njima.

4) Lakše slanje novca putem WhatsAppa koje se testira u Indiji uskoro će se proširiti i u ostatku svijeta.

5) U fokusu redizajna Facebooka bit će grupe, a prepoznatljiva plava boja gotovo da odlazi u povijest. Ona će biti zamijenjena bijelim izbornikom, a newsfeed će više biti fokusiran na grupe umjesto na vijesti.

6) Objave na Instagramu više neće morati počinjati s fotografijom ili videom. Sadržaj će se moći dijeliti koristeći se samo tekstom, stickerima (naljepnicama) ili crtežima, piše 24sata.hr.

Najavljene promjene izazvale su brojne reakcije diljem svijeta: dok neki pozdravljaju nastojanja zaštite privatnosti korisnika, drugi poručuju kako će trebati puno više vremena da Facebook vrati narušeno povjerenje javnosti. Također, mnogi su razočarani promjenama na Instagramu navodeći kako se popularna platforma na ovaj način pretvara u Facebook.

Sve promjene će prvo biti vidljive na mobilnoj aplikaciji, dok će korisnici na računalima morati pričekati na promjene.

Ostavi komentar