14.5 C
Čakovec
Petak, 15 rujna, 2023

Marina Payerl-Pal objasnila zašto uzorke za testiranje uzimaju od 7:30 do 8:30 ujutro!?

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije šalje priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti: 

– Poštovani stanovnici Međimurja, živimo u vremenu drugačijem od onog na koje smo do unazad nekoliko mjeseci naviknuli. Dosadašnji uobičajeni način života i rada, pogotovo u zdravstvenom sustavu, umnogome je promijenjen i podređen otkrivanju i kontroliranju širenja SARS-CoV 2 virusa, uzročnika bolesti COVID 19.

Sve zdravstvene ustanove u Međimurju prilagodile su svoj rad aktualnim potrebama, a obzirom da je točna i pravovremena dijagnostika jedan od najvažnijih preduvjeta zaustavljanja širenja ove bolesti, Zavod za javno zdravstvo, uz potporu Međimurske županije, nabavio je potreban uređaj i veoma brzo započeo s dijagnostikom virusa koji uzrokuje COVID molekularnom metodom (tzv. PCR test). Molekularna dijagnostika provodi se iz uzorka brisa nosa (nazofarinksa). Uzimanje briseva i njihova obrada zahtjevan je postupak u koji su uključeni gotovo svi dosadašnji zaposlenici u Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koji uz redovite aktivnosti, a koje se i dalje nesmetano odvijaju, rade i na području dijagnostike novog virusa.

Kako bi se mogle zadovoljiti potrebe svih korisnika kojima je nalaz potreban, zbog zdravstvenih ili privatnih razloga, organizirano je svakodnevno (od ponedjeljka do subote) uzimanje uzoraka na parkiralištu Svetojelenske ceste gdje su postavljeni COVID kontejneri. Uzimanje uzoraka započinje u 7:30 i provodi se dok se ne obrade svi prethodno naručeni korisnici, a broj uzetih briseva svakodnevno se kreće između 100 i 180 uzoraka.

U aktivnosti uzimanja uzoraka sudjeluju dva tima koji odvojeno uzimaju briseve nakon prethodnog reguliranja administrativnih potreba,  što također obavljaju još dva djelatnika. Jedan tim koji provodi uzimanje uzoraka čine zaposlenici Doma zdravlja, a drugi je tim iz Mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo koji prema potrebi, kad je najavljeno više testiranja, daje i treći tim, kako bi korisnici što manje čekali. 

Na internetskoj stranici Zavoda detaljno su navedene upute vezane uz testiranje kao i telefonski broj za naručivanje. Ovisno o broju korisnika, postupak uzimanja briseva završava između 8:15 i 8:30. 

Svi uzeti uzorci obrađuju se isti dan, kada se i završavaju nalazi koji se, nakon prethodno potpisane suglasnosti mogu dostaviti pacijentima i putem e-maila, a ne samo podići na šalteru laboratorija. Važno je istaknuti kako zbog samog procesa obrade uzoraka, kao i provedbe ostalih potrebnih dijagnostičkih aktivnosti, nije moguće uzimanje briseva organizirati višekratno u jednom danu.

Nakon iskazanog nezadovoljstva pojedinaca objavljenog na društvenim mrežama, imala sam potrebu upoznati javnost s navedenim činjenicama i zahvaliti svima koji strpljivo i s razumijevanjem prihvaćaju ovakvu organizaciju rada jer je ona u ovakvom obliku trenutno jedina moguća.

Uz ogromno zalaganje svih zaposlenika Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda koji iz dana u dan rade u uvjetima koji nisu ugodni i trenutno su daleko od idealnih, budući da svakoga dana zahtijevaju i više od 12 sati rada, ali sa željom da našim stanovnicima omogućimo testiranje u lokalnoj sredini, dodatnim naporima, za sada uspijevamo obraditi veliku količinu uzoraka i završiti nalaze kako bi naši korisnici pravovremeno ostvarili planirano liječenje, putovanje ili drugu aktivnost.  

Trudimo se maksimalno ublažiti sve teškoće čekanja na uzimanje briseva te su, obzirom na doba godine te vremenske prilike koje ga obilježavaju, postavljeni  grijani šatori kako bi djelatnicima i pacijentima olakšali rad i čekanje. Svim našim korisnicima još jednom zahvaljujem na strpljivosti i poštivanju naših uputa jer je međusobno razumijevanje najbolji put za poboljšanje naše učinkovitosti i zadovoljenje vaših potreba.

Također zahvaljujem kolegici i kolegama ravnateljima, gđi. Križaj Grabant, dr. Branku Vrčiću i dr. Tomislavu Novinščaku na suradnji u organizaciji te Međimurskoj županiji na potpori, Prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. ravnateljica ZZJZ Međimurske županije. 

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE