Mamičina škrija: Sva kulinarska umijeća naših mamica neće biti zaboravljena

Mamičina škrija

U odličnoj organizaciji KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, te uz bogatu kulturnu i gastronomsku tradiciju,  i ove je godine održana tradicionalna priredba, već 8. po redu „Mamičina škrija“.

Poslužila je kao prikaz običaja, kulturno – povijesne baštine i tradicije uz predstavljanje jela našeg kraja.

Ove godine, dio blaga iz svoje „škrinje“ priredile su same, a dio uz pomoć gostiju KUD-a „Ivan Mustač – Kantor“ iz Svete Marije, KUD-a „Mura“ Novakovec, KUD-a „Dr.Vinko Žganec“ Vratišinec i Udruge Svetomarska čipka Sv. Marija. U njoj se nalazi starinsko blago, od manje poznatih međimurskih pjesama, narodnih običaja, sve do tradicionalnih jela.

Uz glavnu nit vodilju ovogodišnje manifestacije „Od mlijeka do putra“, domaćini su na čelu s predsjednicom Štefanijom Jambrošić podsjetili na tradiciju u međimurskim naseljima, gdje se ručno izrađivao maslac te pritom pripremile i trgance svima za degustaciju. Ovoj vrijednoj manifestaciji prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić sa zamjenicom Milenom Granatir, predsjednik Općinskog Vijeća Mihael Grbavec, član Društva hrvatskih književnika i profesor Stjepan Hranjec, predstavnici KUD-ova i mnogi drugi uvaženi gosti.

– Ove godine nas je naspram prijašnjih godina dočekala kiša, ali sigurna sam kada se smjestimo ispod šator gdje će nas dočekati razne autohtone međimurske delicije, da će nam svima biti toplo i da ćemo uživati u svemu što su nam pripremile članice Društva žena iz Donjeg Kraljevca. Na tome im i ove godine od srca čestitam i zahvaljujem. Posebno mi je drago što ćemo danas uz svo bogatstvo naših običaja, kulture i enogastronomije vidjeli i naše zaštićeno nematerijalno-kulturno dobro, svetomarsku čipku u izradi – u svom je govoru naglasila zamjenica župana, ponosna što svake godine i Međimurska županija ima priliku biti podrška udruzi, Općini i manifestaciji.

– Na ovome treba čestitati i zavaliti svima koji su doprinijeli manifestaciji jer održati ovako nešto, sačuvati našu tradiciju pored današnjeg modernog svijeta stvarno nije lako – rekao je pritom profesor Hranjec.

Želja je da se ovakvim susretima od propadanja sačuva barem dio kulturne baštine mjesta, da se mlade upozna s načinom života njihovih prabaka i pradjedova, s čarima života bez tehnike, ali i da se probude lijepe uspomene i sjećanja naših najstarijih.

Sva kulinarska umijeća naših mamica na ovaj način nikada neće biti zaboravljena, a „Mamičinom škrijom“ ujedno donosimo sjaj, ljepotu i okuse minulih vremena, kojima Međimurje i naša općina zaista obiluju – rekao je pritom načelnik. Prigoda je iskorištena da se i svima zaslužnima koji su dio ovog vrijednog projekta dodijele posebna priznanja i zahvalnice.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ostavi komentar