MALI AKROBATI FLIKA: Od rekreativaca iz Šenkovca došli do svjetskog zlata!

U skromnoj dvorani u Šenkovcu blizu nogometnog igrališta, svaki tjedan svoje plesne i akrobatske vještine bruse djevojčice i dva dječaka studija Flik, pod gimnastičkom palicom njihove trenerice Tatjane Stojiljković koja je iz Ukrajine stigla u Hrvatsku pred više od 20 godina. Rekreativna grupa postoji od samih početaka, kad je trenerica Tanja svoje znanje i gimnastičke vještine prenijela na međimurske mališane. No, u njezinoj grupi nedavno se pronašla djevojčica Marta koja je pokrenula natjecateljsku revoluciju Flika.

Sve je krenulo od sedmogodišnje Marte Novak iz Mačkovca kojoj je trenerica pripremila solo točku zbog izuzetne izražajnosti, svih predispozicija za gimnastiku, glumu i ples. Na svjetski dan plesa Marta je pred publikom HNK-a Varaždin nastupila, ostala primijećena i otvorili su se putevi za daljnja natjecanja.

Marta Novak
Marta Novak

– Prikupili smo određene kontakte, obavili prijavu za natjecanje, Marta je bila oduševljena, kao i njezini roditelji. Krenuli smo put prema Rijeci, gdje je osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji akrobat dancea – poručila je trenerica Tanja.

Nakon velikog povratka s natjecanja i prepuna dojmova, Marta je svoje iskustvo prenijela i na ostale članice grupe od kojih se sedmero odmah htjelo uključiti u natjecateljski tim. Tatjana je objeručke prihvatila ideju, pripremila novu koreografiju, kreirali su se novi kostimi, pojačale su tempo treninga i uvježbavanja te već na prvom natjecanju u Varaždinu osvojile su prvo mjesto, kao i glavnu nagradu, top pehar i novčanu nagradu.

Nakon Marte i sedmeročlane grupe, natjecateljskom tipu priključile su se i djevojčice mlađe skupine. Sve su one u ranije vrijeme bile dio rekreativnih skupina, nastupale su na raznim sportskim kulturnim manifestacijama grada Čakovca i Međimurja, ali sad im to više nije primarni cilj. Naravno, nije sve tako bajno jer iako osvajaju i novčane nagrade, one nisu dovoljne da pokriju sve troškove natjecanja, puta, učešća i blistavih kostima.

– Financijski koncept natjecanja nije točno definiran, pa se svodi na vlastitu kotizaciju, koja uglavnom dolazi od roditeljskih novaca, mojih osobnih ili skromnih sponzora – istaknula je trenerica te rekla da upravo iz tog razloga na jednom od natjecanja u Opatiji nisu mogle nastupiti sve grupe.

Mali, fleksibilni i ozbiljni natjecatelji Flika svoje tijelo i um pripremaju za nove pothvate, s još boljim koreografijama, težim elementima i prekrasnim atraktivnim kostimima.

Tanja Stojiljković
Tanja Stojiljković

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar