MAJA SABOLIĆ postpartum doula: Sretna majka- zadovoljna beba!

Maja Sabolić pomaže majkama u prvim turbulentnim mjesecima
Maja Sabolić pomaže majkama u prvim turbulentnim mjesecima

Majka dviju djevojčica, po struci je fizioterapeut, a prije poroda mlađe kćerke zainteresirala se za pojam doula koji je u našem području još prilično nepoznati. Nakon što je završila DONA International tečaj za porođajnu doulu, specijalizirala se u postpartumu kako bi ženama u prvim mjeseci nakon poroda pomogla oko fizičkog i emocionalnog oporavka!

O demografiji se posljednjih mjeseci puno priča u našoj zemlji. Ono što bode u oči je da pričaju najviše muškarci, dok se žene uglavnom malo čuje kada je u pitanju fertilitet. Demografska obnova neće se moći ostvariti bez da se u javnosti čuju ne samo demografi već i ženski glasovi koji trebaju jasno reći što bi država i društvo trebali učiniti kako bi se povećao natalitet u našoj zemlji.

Odluka o rađanju uglavnom je na ženama. Vrlo često istu prati bezbroj pitanja, pa tako i ono što slijedi nakon poroda.

Fizioterapeutkinja Maja Sabolić iz Čakovca odlučila je postati žena koja pomaže ženama kada je u pitanju pomoć postporođajnom razdoblju.

Porod je važan čin u svijetu svake žene, a nekad zbog nedostatka relevantnih informacija, sam oporavak kao i prilagodba na novi način života donosi puno turbulentnog razdoblja. Kako bi se vratila harmoničnost u svakodnevicu svih majki, postoje postporođajne doule koje pružaju edukaciju, društvo i beskompromisnu potporu tijekom razdoblja babinja. Pomažu u brizi oko novorođenčeta, prilagodbi obitelji te daju informacije temeljene na istraživanjima oko prehrane, smirivanju djeteta, te daju primjerene preporuke kada je to potrebno.

– Postpartum ili postporođajna doula nije toliko poznat pojam kod nas jer se većina žena priprema za sam čin poroda, pa se nekad zaboravlja staviti naglasak upravo na period nakon poroda od prvih nekoliko tjedana. Nakon poroda kod žene počinju procesi zacjeljivanja, spuštanje organa u prvobitnu poziciju i vraćanje hormona u ravnotežu. Ovdje uskačem ja jer su sve majke fokusirane na novorođenu bebu i često zaborave zadovoljiti neke primarne potrebe poput hranjenja, kretanja, spavanja, a ponekad nemaju vremena ni otuširati se – istaknula je postpartum doula Maja Sabolić.

Prema riječima naše sugovornice, majke toliko vremena posvete bebi da čak i u periodu spavanja brzo idu obavljati kućanske poslove, pa često vrijeme oporavka traje duže nego što je potrebno. Ističe kako bi u tom razdoblju svim majkama trebala pomoć, ona osnovna kako bi sve bilo u harmoničnom odnosu, koji na kraju utječe jednako na majku i dijete. Upravo iz tog razloga postpartum doule i postoje, kako bi majkama pomogle oko osnovnih stvari nakon poroda, kao što je čuvanje dijete, a ponekad je dovoljna i neka utješna hrana ili topli napitak koji je odličan za cjelokupni oporavak i dizanje energije.

– Rođenjem djeteta rodi se i majka koja u tom prvom razdoblju često nema vremena za svoje osnovne potrebe i onda dolazi do problema. To bude povezano s nezadovoljstvom, razdražljivosti te može prijeći u određenu anksioznost ili čak depresiju. Zbog toga je vrlo važna potpora, bila ona od strane roditelja, partnera, prijatelja, te na kraju nas doula – kaže Maja.

Cilj postporođajnih doula upravo je u tome da majke postanu sretne i zadovoljne, te kako bi se emocionalne oscilacije smanjile do minimuma. Pojam postpartuma još nije pretjerano zaživio u Međimurju, ali je zato porođajna doula pojam koji se češće koristi. Treba naglasiti kako one nisu zamjena za medicinsku pomoć, čak i ako se žene odluče na porod kod kuće, on mora biti vođen i vrlo pomno pripremljen.

Doula, porođajna ili postpartum može postati bilo koja žena, na oblikovanoj obuci DONA International koja obuhvaća sva ključna područja pripreme i podrške ženi, te njenom partneru kroz trudnoću, porod i tijekom prvih nekoliko tjedana.

Nakon završetka sve polaznice dobivaju DONA International diplomu o završenoj osnovnoj obuci, a onu koju organizira Hrvatska udruga doula prvi je korak za dobivanje DONA International Birth Doula certifikata.  

 

Ostavi komentar