MAJA, MARIJA i MARIJAN danas slave svoj imendan!

Prema Katoličkom kalendaru, imendan slave imena Marija, Maja i Marijan.

MAJA 

Ime je ovo koje ima više značenja, a između ostalog Maja je rimska božica polja i plodova koja se povezuje s proljećem, a po njoj je nazvan peti mjesec u godini (maj, svibanj).

Prema još jednom tumačenju, ime Maja ima podrijetlo u grčkoj mitologiji i dolazi od grčkog imena Μαῖα, a ona je pak bila jedna od sedam Atlantovih i Plejoninih kćeri. Bila je najstarija, najljepša, ali i najsramežljivija. U nju se, kaže mitologija, zaljubio bog Zeus, kojem je rodila sina, boga Hermesa.

Tu nije kraj tumačenjima imena Maja. Prema nekim etimolozima, ime je izvedeno iz indoeuropskog korijena “meg” koji znači ‘velik’, a prema drugima korijen imena je “ma” što znači ‘dobra majka’.

U hindu mitologiji Maja je božica iluzije i nestvarnoga, a samo ime znači upravo ‘iluzija’.

Maja je između ostalog i čest nadimak za Marije, a kada čuju ovo ime, mnogi odmah pomisle i na Pčelicu Maju, ali i na Maju, junakinju popularne serije slikovnica.

POPULARNO IME

Ime Maja u Hrvatskoj je jako popularno, a posebno popularno bilo je između 1978. i 1984. godine. U zemlji živi više od 20 tisuća ovih imenjakinja. Maja je jedno od imena koje asocira na proljeće i u sebi nosi živost ovoga godišnjeg doba, a ime Maya popularno je i na svjetskoj razini.

NUMEROLOGIJA I POZNATE MAJE

Značenje imena Maja objašnjava i numerologija, prema kojoj se radi o originalnim i inventivnim osobamakoje su ozbiljne, odane i stabilne. Ove osobe imaju stalnu želju za novim znanjem i vole dijeliti s drugima. Slijediti sreću kod ovih osoba znači baviti se istraživanjem na raznim poljima.

Osim Pčelice Maje i Maje junakinje cijelog niza slikovnica, poznate žene s ovim imenom su, između ostalog, i književnica Maya Angelou, glumica Maya Rudolph i pjevačica Maja Blagdan.

MARIJA 

Marija (na lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam” (hebr. מִרְיָם). Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po jednom tumačenju ime je izvedeno od egipatskog “mry” što znači „voljena“. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog “mir” = “gorko” i “jam” = “more”, pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje “kapljica mora” izvedeno od hebrejskog מר “mar” “kapljica” i ים “jam” što znači “more”. Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog “mry” što znači “koja ja voljena”. U Raznim formama je ovo najčešće žensko kršćansko ime.

MARIJAN 

lat. Marianus; koji pripada Mariji

Ostavi komentar