17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Maja Baksa: I vlastita uvjerenja mogu biti kamen na srcu

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. te praktičarka bihevioralne analize i specijalizantica transakcijske analize, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. 

Kada malo bolje razmislimo, u nama postoje duboko usađena uvjerenja i pravila koja slijedimo, a ne znamo zašto. Ponekad nam i štete. U aktualnom broju Međimurskih novina, Maja Baksa govori upravo o tome. Kolumnu prenosimo u cjelosti:

I vlastita uvjerenja mogu biti kamen na srcu

Svoj život živimo držeći se nekih pravila koje smo ili sami odabrali ili su drugi odabrali za nas – vjerojatno su to bili naši roditelji ili druge roditeljske figure. Pravila i uvjerenja pokazuju nam kojim putem u životu možemo koračati, kako bismo bili čim manje zbunjeni, nesigurni i u čim manjoj napasti.

Tu su ponajviše nit vodilja naša moralna uvjerenja koja – ako ih se držimo i po njima krojimo svoj život – nam daju osjećaje da smo vrijedni, dostojni, snažni i važni. Moralna uvjerenja su i svojevrsni obrambni mehanizam te nas štite od posljedica koje bi nas mogle zateći, ako ih kršimo.

Neka druga životna uvjerenja mogu nam otvarati vrata k novim iskustvima i spoznajama, no isto tako ih mogu zatvarati.

Percepcija izazova

Što kada nas naša uvjerenja sputavaju i u nama stvaraju obrasce misli i ponašanja koja nas ograničavaju te prouzrokuju emocije koje nam svakodnevicu malo ili više otežavaju?

Prema nekim teorijama ono što stvara teškoću u nošenju s nekim izazovom nije sam izazov, već kako mi na taj izazov gledamo!

Percepcija izazova dovodi do određenih (često ograničavajućih) misli, zajedno s javljanjem nelagodnih (ponekad i nezdravih) emocija a korijen toga stanja je upravo u našim uvjerenjima – posebno onim uvjerenjima koja su kruta, nelogična i koja treba mijenjati želimo li promjenu.

Nelogična uvjerenja

Tri najčešća nelogična uvjerenja koja nas ograničavaju ili nam stvaraju nelagodu su:

  1. Moram dobiti odobrenje od drugih kako bih bio/la dostojan/-na
  2. Ljudi moraju uvijek učiniti pravu stvar i u skladu s mojim očekivanjima kako bi bili dostojni
  3. Život mora biti ugodan, bez nelagode i neugodnosti.

Navedena uvjerenja mogu utjecati na našu spremnost na odrađivanje nekih poslova i zadataka, nošenje s izazovima, rješavanje problema, stvaranje odnosa, okruživanje s ljudima od kojih zavisimo, izbjegavanje, odugovlačenje i dr.

Ponekad nam mogu zacrtati samo jedan put kojim koračamo, koji se može pretvoriti i u život na autopilotu.

Stoga, zapitajte se stvara li vam koje od navedena tri nelogična uvjerenja nelagodu? Želite li što mijenjati?

Ako su oba odgovora potvrdna, tada “problematično” uvjerenje preoblikujte u malo stvarnije i pozitivnije uvjerenje koje si možete ponavljati svaki dan i tako malo po malo stvarati promjenu. Za sebe, ali i za druge. (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo tijekom prosinca u Međimurskim novinama!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE