Magistra Mrla savjetuje: – Ako se želimo voljeti, trebamo znati što želi druga osoba

Josipa Mrla i Željka Hatvalić Strahija najavljuju i nadalje zanimljive teme jednom mjesečno u knjižnici sve do ljetnih mjeseci

Nakon što je krajem siječnja u multimedijalnoj dvorani Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec održan “Psihološki ponedjeljak“ na temu ” Voli me, ne voli me… Ljubav u suvremeno doba (ravnodušnosti)” nastavak i drugi dio promišljanja o vječnoj temi – ljubavi – organiziran je ovog ponedjeljka. Prigodno, u tjednu kad se diljem svijeta obilježava Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Tribinu vodi psihologinja Josipa Mrla. Tečnim, svima razumljivim rječnikom i primjerima iz svakodnevnog života u jednosatnom je predavanju sudionicima tribine dala uvid i otvorila teme za promišljanje i razgovor: što je zaljubljenost, koliko traje, što je ljubav, kako je prepoznati te kako njegovati kvalitetan partnerski odnos.

– U zdravom odnosu najvažnije je prihvatiti realnost takvu kakva jest. Preduvjet da se prihvati partner i odnos s njim jest prihvatiti sebe takve kakvi jesmo, i mijenjati se i korigirati vlastito ponašanje, kazala je magistra Mrla te istakla pet jezika ljubavi:

  1. izražavanje priznanja partneru (ohrabrujuće i lijepe riječi koje upućujemo partneru)
  2. kvalitetno zajedničko vrijeme (šetnja, objed, razgovor, obiteljski izlet, vikend u prirodi)
  3. primanja svakodnevnih malih sitnih darova bilo materijalnih ili nematerijalnih kojima partner pokazuje da misli na voljenu osobu
  4. radnje usluge partneru kao što je kuhanje, pranje autmobila, mijenjanje pelena, usisavanje, iziođenje psa u šetnju, iznošenje smeća…
  5. vidljivi znaci govora tijela (zagrljaj, poljubac, dodir)

Tijekom tribine magistra Mrla preporučila je svima koji o ovoj temi žele znati više neka u čakovečkoj knjižnici potraže dva naslova –  Zoran Milivojević – Formule ljubavi i dr. Gary Chapman: 5 jezika ljubavi.

Kao zaključak tribine magistra Mrla je istakla misao:

– Ako želimo razvijati prisan odnos, potrebno je da znamo uzajamne želje. Ako se želimo voljeti, trebamo znati što želi druga osoba.

Odlična posjećenost tribine pokazuje kako je čakovečka publika potrebita i željna ovakvih programa koji u ugodnoj i ležernoj atmosferi donose odgovore na pitanja i nedoumice s kojima se manje ili više susrećemo u svakodnevnom životu. Serijal druženja ponedjeljkom u knjižnici nastavlja se i u ožujku.

foto: rr

Ostavi komentar