Logopedinja Anamarija Varga: Rad logopeda s odraslim osobama

Logopedinja Anamarija Varga
Logopedinja Anamarija Varga

Privatni logopedski kabinet Logopanda u Čakovcu vodi logopedinja Anamarije Varga. Donosimo njezine teme koje se objavljuju i u tiskanom izdanju Međimurskih novina. Zatrebate li njezin savjet potražite ga u kabinetu Logopanda  na adresi Buzovečka 71 ponedjeljkom i srijedom u vremenu od 12 do 20 sati, odnosno utorkom, četvrtkom i petkom od 08 do 16 sati.

Rad logopeda s odraslim osobama

Uobičajeno je mišljenje da logoped radi isključivo s djecom koja imaju teškoće u komunikacijskim i jezično – govornim vještinama. Najveći dio našeg posla svakako obuhvaća rad s ovom populacijom, no u posljednje vrijeme sve više postajemo svjesni da i odrasle osobe trebaju naše usluge. U zapadnoeuropskim zemljama i SAD-u logoped je odavno prepoznat kao stručnjak koji je neizostavan kotačić brige o odraslim osobama.

Logoped je važan u rehabilitaciji osoba koje imaju poteškoće u komunikaciji, jeziku i govoru nakon traumatskih ili cerebrovaskularnih ozljeda (npr. prometne nesreće, moždani udar). Prilikom ovih događaja često stradaju dijelovi mozga u kojima su centri za govor i jezik. Kada osoba ne može komunicirati s drugima na razini na kojoj je navikla, kvaliteta života vrlo je narušena, stoga je potrebno čim prije uključiti je u logopedsku terapiju. 

Osim gore navedenih teškoća, velik dio logopedskog rada s odraslim osobama obuhvaća i poremećaje glasa i gutanja. Budući da su organi koji sudjeluju u gutanju i hranjenju isti i za govor, prirodno je da se logoped bavi i s tim poremećajima. Osobe koje koriste glas u profesionalne svrhe (profesori, odgojitelji, učitelji itd.) često imaju probleme sa zamorom glasa, promuklošću i osjećajem knedle u grlu. Logoped im može pomoći upotrebom specifičnih tehnika te savjetima kako da očuvaju svoj glas.

Očito je da i odrasle osobe mogu imati višestruke koristi od logopedske terapije, stoga je potrebno više informiranja kako bi znale kome se mogu obratiti zbog svojih teškoća te da nikad nije prekasno. Potrebno je samo da što prije potraže pomoć logopeda kako bi im se pružila adekvatna podrška. 

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar