Laura Čurin solistica ansambla Kalinka pjesmom predstavila Međimurje u Rusiji

Udruga Kalinka po prvi je puta predstavila Hrvatsku i Međimurje u Rusiji povodom VII. Međunarodnog festivala i natjecanja ruske kulture ‘Istoki’! U trodnevnom natjecanju istaknula se dvanaestogodišnja Laura Čurin iz Donjeg Mihaljevca kao solistica ansambla Kalinka!

Na festivalu je sudjelovalo preko dvadeset država iz cijelog svijeta u kojem žive Rusi i sunarodnjaci koji voli ruski život, jezik i kulturu. Uvjet za dolazak je bila online audicija, koju je Laura uspješno prošla i time dobila mogućnost za sudjelovanje. Također, mogu sudjelovati i svi ostali koji nisu ruskog podrijetla, ali pjesma mora biti otpjevana na ruskom jeziku.

Glavni ciljevi međunarodnog festivala Istoki ili u prijevodu ‘Izvori’ su popularizacija i očuvanje ruske kulture i ruskog jezika u Rusiji i inozemstvu, poticanje kreativnosti djece i mladih, razvoj narodne diplomacije, jačanje prijateljskih međunarodnih veza i međunarodnog prestiža Rusije. Festival organizira nezavisna neprofitabilna organizacija Centar za građanske inicijative ‘Pravo na život’, koja je 2017. godine pobijedila na natječaju za društveno značajne projekte Zaklade za predsjedničke potpore.

Uz zabavni festivalski dio natjecanja, održan je i okrugli stol na kojem je Tatjana Mikolaj, profesorica ruskog jezika u Čakovcu i predsjednica najpoznatijeg društva sunarodnjaka u Hrvatskoj Kalinka, održala prezentaciju na temu očuvanja i popularizacije ruskog jezika i kulture u Rusiji i inozemstvu, točnije Hrvatskoj.

Laura je u kozačkoj odori hrabro i prekrasno predstavila Hrvatsku ruskom pjesmom koja ju je odvela direktno na plasman i natjecanje koje će se održati u Rigi 2018. godine. Također, dobila je posebnu nagradu francuskog žirija za ljubav prema ruskom jeziku i kulturi, kao i certifikat kojim bez audicije ide u Latviju sljedeće godine.  

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE