KUU Florijan Andrašec iz Dekanovca nagrađena na Festivalu kinča u Centru Rabuzin

Foto: Brzi mediji

Stručni sud ovogodišnjeg Festivala kinča u Centru Rabuzin u najbolje sudionike također je uvrstio i KUU-u Florijan Andrašec iz Dekanovca.

U organizaciji pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Kulturno-umjetničke udruge Magda i Luisa gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u kulturnom Centru Ivan Rabuzin predstavlja II. Festival kinča i Izložbu tradicijskih svadbenih buketa mladenki naziva Fijole, fijole, rožice rumene, fijole, fijole, bele i črlene.

Idejni začetnik ovog festivala je Tibor Martan dipl. etnolog, a priča je pokrenuta lani s ciljem promocije tradicijskog nakita i drugih ukrasa napravljenih od krep papira.

– Kinč je arhaičan način izrade cvijeća koji brojne udruge čuvaju od zaborava, a nalazi se na listi zaštićenih kulturnih nematerijalnih dobara sjeverozapadne Hrvatske, ističe Martan, i dodaje da je upravo stoga važno tu vještinu izrade pokušati prenijeti na mlađe naraštaje.

Na Festivalu kinča sudjeluju i na izložbi radove izlažu dramska družina Ozana iz Visokog, udruga umirovljenika Prigorčica iz Breznice, udruga umirovljenika i starijih osoba iz Ljubešćice, udruga žena Sveti Ilija iz Doljana, udruga žena Ključ iz Novog Marofa, KUD Kraljica mira iz Podruta, udruga Žene iz centra svijeta Ludbreg, kulturno-umjetnička udruga Magda i Luisa Mađarevo iz Novog Marofa, etnografska skupina OŠ Bisag, učenička Zadruga Veselko OŠ Tužno, udruga žena Preslica iz Sračinca, Marija Siročić iz Ivanca, učenička zadruga Vrijedne ruke iz Brezničkog Huma, potom KUU Florijan Andrašec iz Dekanovca u Međimurju, zatim udruga umirovljenika Podravske Sesvete i Jelka Rep iz Podravskih Sesveta u Koprivničko-križevačkoj županiji, Ana Čižmek iz Svetog Križa Začretja u Krapinsko-zagorskoj županiji, te udruga Osebunjek Vrbovec, kulturna udruga Sveti Martin Vrbovečka Dubrava i Dražen Milenković iz Vrbovečke Dubrave u Zagrebačkoj županiji.

Stručni je sud ovogodišnjeg Festivala kinča u sastavu Renata Horvatić, Kristina Vlahinja, Nikolina Falat, i prof. Ivana Gabričević najboljim sudionicima proglasio KUU iz Dekanovca, brezničkohumsku učeničku zadrugu Vrijedne ruke, visočku dramsku družinu Ozana, te žensku udrugu Preslica iz Sračinca, kojima su uručene simbolične nagrade – zbirke poezije pjesnika Ružice Kišur, Ljiljane Meštrić, Snježane Sić, Zdenke Maltar i Josipa Šafranca.

Izložba u Centru Rabuzin ostaje za razgled otvorena do 25. studenoga, nakon čega će biti dostupna u virtualnom obliku na internetu. (bm)

Foto: Brzi mediji

Ostavi komentar