Kušali smo jela majstora gradskih kotlića na Zalešću u Murskom Središću

kotlići Mursko Središće
Ivan Marđetko kuhao je paprikaš od svinjskih nogica za šahovski klub

Kuhanje gradskih kotlića na Zalešću u okviru manifestacije Ljeta uz Muru u Murskom Središću omiljena je tradicija. Održava se uz lijepo uređeni ribnjak i okuplja one koji vole kuhati jela na žlicu i one koji vole degustirati ta jela.

Manifestaciju zajednički organiziraju Grad Mursko Središće i Turistička zajednica. Kuhaju dobrovoljci uz pomoć bonova za namirnice koje osigurava Grad Mursko Središće. Nakon što jela skuhaju, besplatno ih podijele građanima. I ove godine je bila zanimljiva ponuda jela na žlicu. Neke od njih smo zabilježili kao inspiraciju za vaš lonac.

Ivica Mesarić iz Murskog Središća sa svojim pomoćnicama Vesnom Mesarić i Marijom Mesarić kuhao je bograč. Nazvali su se ekipa Trio Rio. Četiri godine dolaze kuhati bograč po svojoj recepturi na ovu manifestaciju. U hladovini iza njihova kuharskog kotlića i stola za pripremu, smjestila se poveća ekipa koji je u slast jela ono što su Ivica i njegove pomoćnice skuhale. Ima li bolje preporuke da je bograč uspio?

Ekipa Udruge Bundek pripremila je ričet, a članice Društva žena Mursko Središće ove godine su pripremile ćufte. Dok su se njihove ćufte još krčkale u kotliću, članice Društva žena čekale su na dostavu mladog krumpira od kojega su pripremile friški pire kao prilog.

Ivan Marđetko je kuhao kotlić za šahovski klub. Njegovo jelo iz kotlića bilo je malo složenije i neobičnije od drugih. Kuhao je paprikaš od svinjskih nogica. Za pripremu ovog jela potrebno je pripremiti i sušene i svježe svinjske nogice u omjeru pola- pola.

Nogice se moraju dan prije skuhati i okoštati. Za pripremu paprikaša koristi se samo usitnjeno otkošteno meso. Za jušni dio se koristi temeljac u kojemu su se kuhale nogice, koji je gušći od običnog temeljaca jer je po strukturi kao hladetina. Temeljac se zalije i u njega se dodaju usitnjeno meso nogica, začini od ljute i slatke paprike, peršin i drugi začini ovog kulinarskog majstora paprikaša od svinjskih nogica. I eto slasnog jela iz kotlića uz koje u kućnim uvjetima dobro paše palenta kao prilog, otkrio nam je Ivan Marđetko.

Cijelu atmosferu na Zalešću začinila je svirka tamburaša tako da su mnogi ljetni dan iskoristili za boravak i druženje u prirodi.

 

Ostavi komentar