Prvi korak u bojanju Uskrsnih jaja je kuhanje. Kako bi spriječili pucanje ljuske preporučuje se jaja prije kuhanja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti ih sat-dva na sobnoj temperaturi.
Jaja stavite u posudu za kuhanje i dodajte hladnu vodu u količini da pokrije jaja. U vodu dodajte žličicu ocat. Ovisno o željenoj boji dodajte prirodni sastojak primjerice uvijek popularnu ljusku od crvenog luka koja daje lijepu bakrenu boju.. Želite li intenzivniju boju koristite više materijala (biljke, trave, cvijeće). Pričekajte da voda provrije, smanjite temperaturi i potom jaja kuhajte lagano oko 15 – 20 minuta.
Na jaja možete prije kuhanja staviti djetelinu, list ili drugu biljku i sve to pričvrstiti u materijal ženskih najlonki. Ostat će lijepi mozaik otiska bilja. Kad su jaja kuhana namažite ih slaninom ili biljnim uljem kako bi dobila lijep završni sjaj.
Poigrajte se bojama i materijalima. Za određene boje koristite:
Boja lavande – sok od crnog grožđa
Ljubičasta: – čaj od hibiskusa, crveno vino
Plava: zrna borovnice, aronije, listovi crvenog kupusa
Zelena – špinat, čaj od metvice, kopriva, poriluk
Žuta – kora od limuna, čaj od kamilice, kurkuma
Smeđa – kava, crni čaj, kora hrasta, ljuska crvenog luka
Narančasta – paprika, čili u prahu
Roza – sok od brusnice
Crvena – sok od cikle, kompot od trešnje
Crna – bobice bazge, čađa
Prirodno obojana jaja mogu se potom strugati, oslikati, ukrasiti po želji. Ideja vam zasigurno neće nedostajati.