Kurkuma, crveni kupus, špinat…za prirodno bojanje uskrsnih jaja

pisanice

Prvi korak u bojanju Uskrsnih jaja je kuhanje. Kako bi spriječili pucanje ljuske preporučuje se jaja prije kuhanja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti ih sat-dva na sobnoj temperaturi.

Jaja stavite u posudu za kuhanje i dodajte hladnu vodu u količini da pokrije jaja. U vodu dodajte žličicu ocat. Ovisno o željenoj boji dodajte prirodni sastojak primjerice uvijek popularnu ljusku od crvenog luka koja daje lijepu bakrenu boju.. Želite li intenzivniju boju koristite više materijala (biljke, trave, cvijeće). Pričekajte da voda provrije, smanjite temperaturi i potom jaja kuhajte lagano oko 15 – 20 minuta.

Na jaja možete prije kuhanja staviti djetelinu, list ili drugu biljku i sve to pričvrstiti u materijal ženskih najlonki. Ostat će lijepi mozaik otiska bilja. Kad su jaja kuhana namažite ih slaninom ili biljnim uljem kako bi dobila lijep završni sjaj.

Poigrajte se bojama i materijalima. Za određene boje koristite:

Boja lavande – sok od crnog grožđa

Ljubičasta: – čaj od hibiskusa, crveno vino

Plava: zrna borovnice, aronije, listovi crvenog kupusa

Zelena – špinat, čaj od metvice, kopriva, poriluk

Žuta – kora od limuna, čaj od kamilice, kurkuma

Smeđa – kava, crni čaj, kora hrasta, ljuska crvenog luka

Narančasta – paprika, čili u prahu

Roza – sok od brusnice

Crvena – sok od cikle, kompot od trešnje

Crna – bobice bazge, čađa

Prirodno obojana jaja mogu se potom strugati, oslikati, ukrasiti po želji. Ideja vam zasigurno neće nedostajati.

Ostavi komentar