Kruna nagrada za MIS i MIK na kraju godine – nagrađen rad i ekipno treći u državi

MIS nagrade
Nagrada Franu Železnjaku

Kraj je 2017. godine, udruge MIS i MIK, završile su dobivanjem još nagrada čime se dodatno ponose.

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIS) zaključile su godinu opet s uspjesima.

U sklopu “Otvorene smotre softverskih radova 2017” na “Dan Hrvatskog saveza informatičara” dodijeljena je nagrada Franu Železnjaku za najbolji softverski rad “Micro:bit(ka) kuglica”. Radi se o softverskom radu koji sinergijski spaja toliko rasprostranjena micro:bit računala koja su poslužila kao “kontroleri” (slično joysticku) te 3D softverski uradak na računalu. Svrha igre je da do osam igrača sa svojim micro:bit računalom bežično upravljaju svatko sa svojom “3D” kuglicom na tzv. “bojnom polju” koje se s vremenom smanjuje. Uz gravitacijsko polje te mogućnost da se protivnička kuglica izbaci s “borilačke” površine dolazi se na kraju do pobjednika. Fran je prisutnima podijelio micro:bit računala radi učestvovanja u igri, a čija svrha je ujedno bila demonstracija igre. Da je igra bila izvrsna govori činjenica da su gledatelji (odrasli i djeca) dizali ruke u želji da učestvuju u zanimljivoj i napetoj igri.

Hrvatsko otvoreno natjecanje informatičara (HONI) zasigurno je najjače informatičko natjecanje u programiranju koje je otvorenog tipa, što znači da su osim učenika iz naše države sudjelovala i djece i drugih država. Kvaliteta natjecanja mjerljiva je s onima najboljima u svijetu. Zbir bodovanja tog natjecanja i Državnog natjecanja iz informatike natjecateljima daje rang na državnoj razini za poziv na prestižne kampove u organizaciji HSIN-a.

Međimurski najtrofejniji i najbolji natjecatelj, Martin Josip Kocijan, i ove godine primio je nagradu za osvojeno 1. mjesto u državi učenika 1. razreda srednjih škola, dok je Matija Bujanić osvojio 2. mjesto u državi u kategoriji 6. razreda osnovnih škola, a Vedran Cifrek 2. mjesto u državi u kategoriji 8. razreda osnovne škole.

Udruge MIS i MIK (te Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) primile su nagrade za osvojeno ekipno 3. mjesto u državi, kako za osnovne, tako i za srednje škole. Već duži niz godina udruge svojim radom bilježe natprosječne rezultata u državi, a što je samo dokaz izvrsnosti u radu s djecom i mladima. Voditelji ekipa MIS i MIK bili su Dejan Drabić, mag. inf. i Miljenko Blažeka, prof.

Nagrade za učenike i udruge preuzeo je Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS

Kvalitetu rada prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) koje je odobrilo udruzi MIS projekt “Škola mladih programera” u iznosu od 110.000 kn, koji podupiru i Međimurska Županija, Grad Čakovec te Općina Strahoninec. Partneri u projektu su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, III. OŠ Čakovec i OŠ Strahoninec.

Neovisno što su počeli školski praznici, u udrugama se intenzivno rade na pripremama za predstojeće Državno natjecanje iz informatike, a koje počinje 18.1.2018. godine kada će se održati školska razina natjecanja (odvija se u školama). U veljači će se održati županijska razina natjecanja, dok će državna razina biti održana u ožujku 2018. godine. Sjetimo se, protekle školske godine osvojena su dva prva mjesta u državi koja su osvojili naši članovi Martin Josip Kocijan i Samuel Sobočan.

Početkom 2018. godine, obzirom na uspjehe na natjecanju tijekom protekle školske godine, tri člana MIS-a, Martin Josip Kocijan, Matija Bujanić i Samuel Sobočan, sudjelovat će na pripremama u Zimskoj školi informatike – Krapina 2018. u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara (HSIN).

Izvor i foto: MIS

Ostavi komentar