Krešimir Mišak gost manifestacije “Noć knjige” u Prelogu

Krešimir Mišak
Krešimir Mišak

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, s veseljem najuvljuje još jednu Noć knjige, manifestaciju kojom već sedmu godinu daju poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige 2018. održat će se u ponedjeljak, 23. travnja, s temom „Budućnost knjige“. Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim „vozačem“ (lutkom astronauta), koji je nazvan simboličnim imenom „Starman“ prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak kultne knjige „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ Douglasa Adamsa, objavljene 1979. godine. U godini smo u kojoj brojimo i 50. obljetnicu svemirskog programa Apollo 8, koji je prvi poslao ljude u orbitu oko Mjeseca, te pedeset godina od dvaju značajnih znanstveno-fantastičnih filmskih uradaka, „Planet majmuna“ i „2001.: Odiseja u svemiru“. Omot Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, objavljene u futurističkom formatu, krasio je utješni natpis „Bez panike!“ Poruka je to i ovogodišnje Noći knjige.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira spomenutu manifestaciju ali zbog niza zanimljivih aktivnosti i velikog broja zainteresiranih organiziranih posjeta, NOĆ KNJIGE će potrajati cijeli tjedan. Tako posjetitelje svake večeri očekuju atraktivna predavanja, izložbe i kvizovi, za tinejdžere organiziraju tulum u knjižnici, dok će najmlađi učiti o svemiru putem interaktivnih igara. Naravno, ulaz je na sve aktivnosti slobodan i nije potrebna najava dolaska.

PROGRAM:

PONEDJELJAK 23.4.2018.  (PROSTORI KNJIŽNICE)

  • 18:00 Tulum s(l)ova
  • NAŠA SVEMIRSKA PUSTOLOVINA – izložba didaktičkog kutka s dječjim radovima odgojno – obrazovne skupine „Pčelice“ DV Fijolica Prelog

UTORAK 24.4.2018. (MULTIMEDIJALNA DVORANA)

  • 18:30 BROKEN ISN’T BAD – izložba grafika futurističkih motiva
  • KREŠIMIR MIŠAK: Transhumanizam, SF i budućnost knjige – predavanje (ulaz slobodan)

SRIJEDA 25.4.2018.

  • 19:00 LATE NIGHT TRIVIA QUIZ

SRIJEDA 25.4.2018. I ČETVRTAK 26.04.2018.

  • 10:00 – 13:00 Svemirski lov na blago

Ostavi komentar