Kostimirani križni put na otvorenome oko župne crkve u Vratišincu

križni put
Kostimirani prikaz križnog puta u župi Vratišinec

Muku Isusovu na križnom putu i ove godine u župi Vratišinec uprizorili su najviše mladi vjernici  kroz kostimirane likove: Isusa, njegove majke Marije, jeruzalemskih žena koje su ga pratile na križnom putu. Rimskih vojnika koji su ga putem bičevali putem do smaknuća na križu, Šimuna Cirenca koji mu je pomagao nositi križ. Veronike koja mu je pružila rubac da otare svoje okrvavljeno i izranjeno lice. I Poncija Pilata koji mu je izrekao smrtnu presudu smaknuća na križu nakon što je svjetina to zatražila: raspni ga, premda mu nije dokazana krivica. Poncije Pilat oprao je ruke od svoje presude, ali je dao na volju svjetini.

A prošlo je samo nekoliko dana od kada je ta ista svjetina u Jeruzalemu dočekala s palminim granama i klicala mu Hosana u visini. Tako je to i u životu koliko puta su vas uzdigli, da bi vas ubrzo nakon toga odbacili oni isti koji su vas uzdizali.

Koliko je samo nevinih osuđenih i mučeno kroz povijest do danas.

Na blagdan Cvjetnice u župi Vratišinec vjernici kroz molitve i hodajući križni put na otvorenom obnavljaju u svom umu značaj Isusove muke na križu. Prisjećaju se koliko su ga puta svojim grijesima tako ponizili, zaboravljajući pri tom svu milost dobivenu do njega. Križni put je predvodio župnik Pavao Mesarić.

Ostavi komentar