Šenkovečki učenici naučili zašto je važan kompleks svete Jelene

Općina Šenkovec u suradnji s Muzejom Međimurja organizirala je u srijedu, 22. svibnja,  Dan otvorenih vrata Kompleksa svete Jelene.

Kompleks pavlinskog samostana u Šenkovcu je složeno nalazište koje se sastoji od sačuvane arhitekture nekadašnjeg svetišta crkve (danas kapela Sv. Jelene) i arheoloških ostataka arhitekture samostana, crkvene lađe i grobnice obitelji Zrinski.

Posebnu vrijednost mu daju srednjovjekovne freske. Naime, crkveno je svetište 80-ih godina 14. stoljeća oslikano gotičkim zidnim slikama iznimne vrijednosti, nastalima pod dojmom sjevernotalijanskog slikarstva Trecenta. Osim toga, veliki povijesni značaj je taj ovdje bila i grobnica obitelji Zrinski.

Lokalitet je arheološki istražen, a kapela je obnovljena i prezentirana. Kompleks je danas vlasništvo Muzeja Međimurja Čakovec.

Događaj je organiziran u sklopu Dana općine Šenkovec, a stručno predavanje o kompleksu  održala je viša kustosica Branka Marciuš u nekoliko navrata.

Jelena Marciuš drži predavanje
Viša kustosica Branka Marciuš iz Muzeja Međimurja Čakovec drži predavanje o značaju Kompleksa svete Jelene u Šenkovcu

Drago mi je što smo se okupili u tako velikom broju. Zahvaljujem gospođi Marciuš što nam je opet prezentirala i podsjetila nas na našu povijest. Ovaj saziv općinskog vijeća prirodaje veliku pozornosti povijesit našeg kraja, a radi toga je osnovan i Odbor za turizam čija je predsjednica Jelena Fuss, istaknuo je načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić, dodavši da je prošle godine u suradnji s Muzejom Međimurja postavljena nova ograda i rasvjeta.

Svaki put kada se vidim sa županom potičem ga da se našu kapelicu svete Jelene prijavi na neki projekt. Nadamo se da ćemo i mi jedanput doći na red, istaknuo je u nastavku Meglić te dodao da su ove godine napravili razglednice i magnetiće na kojima je glavni motiv upravo ova kapelica.

Prisutnima se obratila i Jelena Fuss koja je zahvalilia svima na dolasku.  – Nastojimo svake godine kroz proračun pridonijeti identitetu, pridonijeti tome da naš kompleks svete Jelene bude prepoznatljiv, ne samo u Šenkovcu i Međimurju, nego u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj kompleks to zaslužuje, istaknula je Jelena Fuss, koja je ujedno i općinska vijećnica.

Uz nju, ovom su događaju prisustvovale i vijećnice Željka Đeri, koja je dijelila razglednice s motivom kompleksa svete Jelene, te vijećnica Ruža Sermek, kao i brojni učenici OŠ Šenkovec. 

Foto: Sanja Heric

kapelica svete Jelene Šenkovec kapelica svete Jelene Šenkovec i mauzolej obitelji Zrinski kapelica svete Jelene Šenkovec kapelica svete Jelene Šenkovec učenici na stručnom predavanju o kompleksu svete Jelene u Šenkovcu Branka Marciuš drži predavanje o kompleksu svete Jelene

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE