Katarina Braniša i tri sestrice od 9 do 4 godine s majkom udovicom od 32 godine odrastale bez oca poginulog rudara

katarina braniša
Katarina Braniša sa šest godina ostala je bez oca rudara koi je poginuo u rudniku.

Katarina Braniša iz Hlapičine imala je svega 6 godina, a njezine tri sestrice devet, sedam i četiri godine kada im je otac poginuo u noći 9. studenog 1961. godine u velikoj rudarskoj nesreći u rudniku Maj 3 kraj Murskog Središća. Josip Šafranić iz Jurovčaka, njihov tata imao je tada 34 godine. Iza njega ostala je supruga, udovica sa svega 32 godine s četiri male djevojčice. Do tada su bili obična rudarska obitelj, kakvih je bilo puno gornje Međimurje. Nije bilo kuće u kojoj barem jedan muški član nije bio rudar, pogotovo mlađi muškarci. A teški rad u podzemnim jamama značio je i moguću smrtnu opasnost.

– Jako dobro se sjećam tog kobnog jutra, počinje priču Katarina sa suzama koje naviru na oči. Mama je ustala i kazala da ju je probudio očev zov na prozoru. Čula je njegov glas. Nedugo zatim je stric, očev brat na biciklu došao na grunt donijevši vijest da se dogodila nesreća u rudniku. Tim biciklom je iz Jurovčaka odvezao mamu na rudnik gdje se dogodila nesreća u rudarskoj jami u polju blizu Murskog Središća.

Kako je taj kobni događaj obilježio njihov život pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 13. studenog.

Ostavi komentar