Simpatična Karmen Čehok iz Novakovca i Antun Rašić iz Varaždina ostali su prijatelji i nakon snimanja i emitiranja emisije Večera za pet na selu. Ovog su se puta sastali u Novakovcu u obiteljskom domu vrsne kuharice Karmen. Zajedno su zasukali rukave i odlučili napraviti domaće kobasice. Kako nam je rekla kuharica Karmen, imali su kolinje pa je pozvala Antuna znajući da ima odličan recept.
Ako se planirate okušati u pravljenju kobasica probajte po receptu koji je otkrio Antun.
Sastojci za 40 osoba
- Mesni nadjev za 10 kg
- 5 kg svinjske plećke srednje mljevene
- 2 kg svinjskog buta krupno mljevenog
- 2 kg mesnih obrezaka (plećke, carsko meso i sl.) sitno mljevenog
- 1 kg tvrde leđne slanine (sitno mljevene ili rezane po ukusu)
- 300 gr junetine jako sitno mljevene (prat)
- svinjska crijeva debljina po izboru
- Začini
- 200 gr soli (za kobasice koje su za rezanje suhe)
- ili do 250 gr ako su za kuhanje ili pečenje nakon dimljenja
- 35 gr BIJELOG papra
- 25 gr slatke mljevene paprike DELIKATES
- 120 GR češnjaka jako sitno sjeckanog ili mljevenog ili
- 30-50 gr češnjaka u granulama (ja stavim i više 60-80 gr)
- 1 žličica čilija ili kajenskog papra
- 1/2 žlice šećera
Priprema
- U mlakoj vodi kroz gazu procijedite sitnooo nasjeckani češnjak il ga samo dodajte u mlaku vodu (tada ga skupa sa začinima malo još izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu).. ili stavi vrećicu 30-50 grama češnjaka u granulama.. 50 je nekakav standard, ja stavim i više čak do 80 grama, dalje ne ići, je će tada to biti već takozvane Češnjovke…
2. Razmutite u toj vodi začine precizno izvagane
3. Zamiješajte začine s mesom više puta s pauzama
4. Punite u crijeva (najbolje drugi dan)