Kampovi za učenike iz gimnastike i šaha u Čakovcu su pravi hit

kamp šah Čakovec
Kamp iz šaha

Završio je i šesti tjedan serijala sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”. Kampovi iz gimnastike i šaha bili su 13. i 14. ovoljetni kampovi na kojem su mogli sudjelovati osnovnoškolci.

Očekivano veliki interes vladao je za kamp iz gimnastike kojeg je u čakovečkom Macanovom domu provodio Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan.

Jedna od trenerica na kampu Marija Jurak rekla je kako su svi ciljevi kampa bili ispunjeni i kako je preko 100 školaraca pohađalo kamp.
– Podijelili smo ih u šest grupa, a svaka je grupa imala svog trenera. Radili smo na postajama i tijekom pet dana upoznali smo ih s osnovama ovog bazičnog sporta. Nažalost, zbog skučenih prostornih kapaciteta i velikog odaziva djece bili smo prisiljeni koristiti i vanjski prostra, ali na svu sreću vrijeme nam je bilo naklonjeno – izjavila je Jurak.

Kazala je kako je zbog kampa povećan interes za učlanjenjem u redovni program međimurskog jedinog gimnastičkog kluba.
– Školarcima se dopada skakati, raditi gimnastičke elemente i žele biti dio veće gimnastičke obitelji. Kamp im omogućuje stjecanje prvih gimnastičkih koraka i zbog toga je cijela ideja o ljetnim sportskim kampovima i više nego odlična – poručila je.

Paralelno s gimnastičkim u učionicama 2. osnovne škole na čakovečkom jugu Šahovski društvo Međimurje provodilo je kamp iz šaha.

Predsjednik ŠD Međimurja Nenad Hajdinjak rekao je kako je u šahovskom kampu sudjelovalo je ukupno 42 polaznika. Grupa početnika prošla je upoznavanje s razvojem šaha kroz povijest, načinom kretanja figura na šahovskoj ploči, različitim strategijama otvaranja te ciljem igre – šah mat pozicijom, kazao je.

– S tim saznanjima mogu samostalno igrati tu drevnu, plemenitu igru. Kod naprednijih šahista naglasak je bio na poboljšanju njihove igre, ukazivanjem na dobre i loše poteze kod specifičnih situacija, prednosti i nedostatke pojedinačnih figura, važnost dobrog otvaranja odnosno aktiviranja svih figura. Poseban naglasak stavljen je na završnicu partije, odnosno kako s viškom figura dovesti protivnika u šah-mat poziciju – izjavio je Hajdinjak.

Ocijenio je kako su svi ciljevi kampa ispunjeni, početnici su se upoznali s pravilima igre šaha te njezinim osnovnim strategijama dok su napredniji polaznici produbili svoje znanje u otvaranju, središnjici i završnici igre šaha. U ŠD Međimurje smatraju kako je njihova misija približavanja šaha najmlađima uspješno provedena. Svi sudionici kampa dobili su priznanja za sudjelovanje.

Sljedećeg tjedna na rasporedu je kamp iz tenisa kojeg će na teniskim terenima Franjo Punčec provoditi TK Franjo Punčec.

Organizatori ljetnih sportski kampova “Svaki tjedan sport jedan” su Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Čakovca.

Ostavi komentar