KAMP na rijeci Dravi: Donja Dubrava će postati hit turistička destinacija!

Kamp Donja Dubrava, idejni projekt
Kamp Donja Dubrava, idejni projekt

Općina Donja Dubrava na čelu s načelnikom Marijanom Vargom krenula je u realiziranje tematskog parka na rijeci Dravi, koja će time postati glavna turistička destinacija takvog tipa u Međimurskoj županiji. Projekt se procjenjuje je na 2 milijuna eura, a vrijeme početka još nije poznato!

Donja Dubrava iznjedrila je idejno rješenje za izgradnju novog tematskog kampa na rijeci Dravi koji bi trebao spojiti sve dravske turističke destinacije te ih spajati kroz cijeli tok. U kampanju su uključene sve države kroz koje protječe rijeka Drava od izvora u Italiji, do Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske.

Ukupna dužina rijeke je 725 kilometara, dok je plovna oko 90 km, što je čini bogatom i podobnom za turističke sadržaje. Donja Dubrava bi tom prilikom iskoristila bogato riječno područje i pretvorila jedan dio u tematski kamp koji će biti raspoređen u šest cjelina.

Sutok rijeke Drave
Sutok rijeke Drave

– Prva definirana tematska cjelina odnosi se na Park europskog prijateljstva u koju su uključene sve države kroz koje rijeka Drava protječe, od Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Na tom dijelu parka bili bi smještajni kapaciteti za 50-tak osoba napravljenih od malih drvenih kućica koja bi svaka prezentirala određenu državu ranije navedenu – rekao je Marijan Varga, načelnik Donje Dubrave.

Ostale tematske cjeline su edukativnog tipa, od čega se ističe Park Hidroelektrana kojih je 22 na rijeci Dravi, zaključno s Donjom Dubravom. Na tablama bi bilo opisano kad je koja elektrana izgrađena, njezin vodni kapacitet te slika svake. Sam naziv Park turističkih destinacija govori o bogatom turističkom potencijalu koji se pruža kroz sve dravske države, a također bi bilo tabletno prikazano sa svim informacijama, smještajnim kapacitetima i telefonskim kontaktima.

Načelnik Marijan Varga
Načelnik Marijan Varga

Park ekološke i biološke raznolikosti još je jedna od tematskih cjelina koja prema godišnjim dobima prikazuje raspored biljaka i životinja koje obitavaju u prirodnom okolišu. Vidre, dabrovi i razne riblje specifičnosti mogu se vidjeti u posebnim uvjetima čak i na licu mjesta.

– Rijeka Drava bogata je raznim biološkim i životinjskim vrstama, pa stoga kamp ne može proći da posjetitelji ne vide dašak flore i faune koja se proteže našim dravskim područjem. Dabrovi se ističu kao životinje koje žive u okolici rijeke, pa ako se nađe dobra lokacija za promatranje, mogu se vidjeti njihove nastambe – poručio je načelnik.

Uz ostale zanimljivosti kamp će pozivati na kupanje i razonodu, kao i vezište za čamce koji će imati svoje pristanište. Projekt je potvrđen od strane Općinskog vijeća Donje Dubrave, ali sam početak izgradnje još nije definiran, kao ni cijena investicije koja se za sada procjenjuje na 2 milijuna eura.

Foto: Zlatko Vrzan/Privatna arhiva

Ostavi komentar