KAMO NA FAŠNIK ove subote: Donosimo popis veselica pod maskama!

Prošlogodišnji fašnik u Hodošanu
Prošlogodišnji fašnik u Hodošanu

Fašnička događanja u Čakovcu započinju 22. veljače „dječjim fašnikom“, točnije povorkom od 10:00 sati te predstavljanjem na pozornici na Trgu Republike uz predaju ključeva grada onim najmlađima. Dječje maskirane skupine s gotovo tisuću likova iz bajki i najljepše mašte razveseljavaju sva srca i počinju vladati središtem Čakovca.

DRAGOSLAVEC, subota 22. veljače

Maškare točno u podne

Fašničku povorku i ove godine priprema Mjesni odbor Dragoslavec u subotu, 22. veljače s početkom u 12 sati. Povorka će ići starom rutom maškara. Uz pjesmu i ples maškare će ići po ulicama Dragoslavca, ali i dijelu Pleškovca. Punktovi gdje se maškare zadržavaju već su svima dobro poznati. Na kraju je proglašenje naj maski uz ples i piće. 

NEDELIŠĆE, subota 22. veljače 

Povorka kreće u 14:30

I ove se godine organizira veliki fašnik u Nedelišću, koji će se održati u subotu, 22. veljače 2020. godine.

Povorka se već tradicionalno formira na Trgu Republike kod Osnovne škole u Nedelišću od 14:30 sati i kreće put MESAP-a u 15 sati prolazeći najfrekventnijim ulicama kako bi svi zainteresirani prolaznici mogli uživati u šarenilu Fašnika u Nedelišću.

Nakon čitanja optužnice, osude i spaljivanja fašnika, zabava pod maskama će se za sve sudionike nastaviti u sajamskoj dvorani MESAP-a. Pjevat će se i plesati do kasnih sati, pa stoga nemojte propustiti najveseliju fašničku povorku i odazovite se našem pozivu. Dobrodošle su sve maskirane grupe, od onih najmlađih pa do pravih karnevalskih grupa i tradicijskih maski.

GARDINOVEC, subota 22. veljače 

Okupljanje povorke u 14 sati

Udruga Gardruža u suradnji s ostalim udrugama, umirovljenicima i područnom školom organizira i ove godine tradicionalnu manifestaciju fašničke povorke. Okupljanje maškara bit će od 14 sati kada se kreće ulicama Gardinovca. Maškare će se predstaviti s kraćim programom pa će biti veselja i plesa, sve uz topli čaj, kuhano vino i slasne krafne. U Belici će se manifestacija održati istog dana u poslijepodnevnim satima.

Ljubav je na selu bila prošle godine na fašniku u Gardinovcu
Ljubav je na selu bila prošle godine na fašniku u Gardinovcu

HODOŠAN, subota 22. veljače

Novčane nagrade za najuspjelije maske

U organizaciji KUD Općine Donji Kraljevec i MO Hodošan i ove će se godine održati zajednička manifestacija pod nazivom Općinski fašnjak u Hodošanu. Pokrovitelj manifestacije je Općina D. Kraljevec. Okupljanje prijavljenih maskiranih grupa je na ulazu u Hodošan na cesti Donji Kraljevec-Hodošan u 13 sati. U pratnji Puhačkog orkestra Općine D. Kraljevec mimohod kreće Glavnom ulicom do stadiona gdje će biti centralni dio manifestacije. Sve prijavljene grupe bit će predstavljene na postavljenoj bini kako bi prosudbena komisija mogla izabrati najbolje maske. Glavne nagrade su: 1. nagrada je 1.500 kn, 2. nagrada 1.000 kn, a 3. nagrada je 500 kn. Nagrade za dječju kategoriju su: 1. nagrada 700 kn, 2. nagrada 500 kn, a 3. nagrada 300 kn. 

Nakon proglašenja najboljih nagrada druženje se nastavlja u prostorijama NK Hodošan uz ples i zabavu. Za sve sudionike organizatori su pripremili fine krafne i tople napitke. 

STRAHONINEC, subota 22. veljače 

Povorka smijeha u Strahonincu 

Fašnik u Strahonincu u organizaciji Općine organiziraju za subotu 22. veljače. Okupljanje je ispred Općine, a u 14 sati kreće fašnička povorka ulicama Strahoninca te se povorci priključuju vrtićka i školska djeca sa svojim maskama i šarenilom. Običaj je to tjeranja zime i dolaska proljeća. Fašnikom će se uništiti svo zlo koje je nastalo proteklih godina. Uz smijeh i ples na kraju sve sudionike očekuju topli napici i nezaobilazne krafne. 

KOTORIBA, subota 22. veljače dječji fašenk i nedjelja 23. veljače tradicionalni fašenk 

Dva dana kotoripskog fašenka

Tradicionalni Kotoripski fašenk ove će se godine održati u nedjelju, 23. veljače. Nositelj organizacije je KUD Kotoriba. Za subotu je najavljen dječji fašenk, a organizaciju, kao i svake godine, preuzima Društvo naša djeca. Izbor i ples za dječji fašenk će se održati u Stolnoteniskoj dvorani s početkom u 16 sati.  Nedjelja je rezervirana za za veliki fašenk. Sve će započeti fašenskom povorkom koja će se formirati u 14 sati u Sajmišnoj ulici. Maske će po ulicama do Stolnoteniske dvorane pratiti Limena glazba Općine Kotoriba. Usputna stanica bit će im pozornica u centru Kotoribe gdje će se maske predstaviti mještanima. Općina Kotoriba osigurat će kuhano vino, čaj i krafne za maske, ali i mještane. Nakon povorke, uz glazbu i ples birat će najljepše grupne maske za što će Općina također osigurati nagrade. 

GORIČAN, subota i nedjelja 22. i 23. veljače 

Tradicionalni gorički svati 

U subotu, 22. veljače okupljanje i prijave maski u Domu kulture u Goričanu bit će od 19 sati, a nakon toga svaka će prijavljena maska dobiti svoje vrijeme za predstavljanje na pozornici. Odabir najbolje maske predviđen je oko 22 sata, ali ne i proglašenje. Ono će se održati sutradan, u nedjelju. Nakon što žiri odabere najoriginalnije maske, što podrazumijeva trud oko izrade samih kostima, složnost, kreativnost, inovacije, ali i originalan nastup na pozornici, čeka vas nezaboravan provod do ranih jutarnjih sati.

U nedjelju, 23. veljače okupljanje svih zamaskiranih predstavljenih u subotu, djece, odraslih, skupina i pojedinaca bit će već tradicionalno u 13 sati kod Euroklime u Goričanu. U 14 sati povorka na čelu s Gorčkim svatima krenut će prema Domu kulture, a tu će djeca dobiti priliku pokazati svoje maštovite kostime. Kratko zaustavljanje povorke bit će kod Kapele sv. Florijana gdje će se održati prošnja mlade, a samo vjenčanje bit će u Domu kulture. Nakon prikaza vjenčanja uslijedit će finale dvodnevnog Fašnika u Goričanu – proglašenje najoriginalnije dječje maske i maske za odrasle. Tijekom cijelog programa u nedjelju će se besplatno dijeliti svježe krafne, kuhano vino i topli čaj. 

Ostavi komentar