KAMO NA FAŠNIK u Međimurju ovog vikenda?

fasnik msubotica
Detalj s prošlog fašnika u Maloj Subotici

Kulminacija fašničkih veselica uslijedit će ovog vikenda diljem Međimurja. Maskirajte se i pridružite karnevalskim povorkama i zabavama. Koje god mjesto odabrali, sigurni smo – bit će veselo i šareno. Uživajte!

SUBOTA, 10. veljače

ČAKOVEC – Dječji fašnik

Turistička zajednica grada Čakovca 54. godinu uzastopno organizira najznačajniju zimsku manifestaciju „Međimurski fašnik u Čakovcu“. U subotu 10. veljače održat će se „Dječji fašnik“, koji će okupiti gotovo 25 skupina djece iz dječjih vrtića s područja Čakovca te gostiju iz Šenkovca i Sv. Martina na Muri. Svu maštovitost djeca pokazuju u 10 sati mimohodom ulicama grada. Uz Dječji fašnik Grad Čakovec počastit će sve sudionike fašnika krafnama, ali i građane Čakovca i posjetitelje. Besplatna podjela krafni bit će u 11:30.

DRAGOSLAVEC – Veseli fašnik

Fašničku povorku priprema Mjesni odbor Dragoslavec te udruga Vredne roke. Povorka će ići starom rutom maškara koja će uz pjesmu i ples ići po ulicama Dragoslavca, ali i dijelu Pleškovca. Punktovi gdje se maškare zadržavaju već su svima dobro poznati. Na kraju je proglašenje najmaski uz ples i piće.

DOMAŠINEC – 6. tradicionalna fašnička povorka

Fašnička povorka kreće u 14 sati od Industrijske zone. U povorci će biti prisutne udruge iz Hrvatske i Slovenije. Povorku prati Limena glazba općine Domašinec. Nakon povorke kreće zabava pod maskama uz živu svirku grupe Aquarium u velikom grijanom šatoru iza Doma kulture. Sve očekuje bogata ponuda jela i pića te nagradna tombola gdje se može osvojiti jedinstvena maska – lafra.

GARDINOVEC – Gardinovski i belički fašnik

Organizator fašnika u Gardinovcu je udruga Gardruža. Potporu programu daju NK Radnički, DVD, Udruga umirovljenika, Ribičko društvo Šaran, Područna škola i vrtić i Općina Belica. U 14 sati kreće povorka kroz Gardinovec. Maškare će se predstaviti s kraćim programom, a sve uz topli čaj, kuhano vino i slasne krafne.

STRAHONINEC – Veseli fašnik

Općina Strahoninec poziva sve na još jedan veseli fašnik. Okupljanje je ispred zgrade Općine u 14 sati te se nastavlja šarenom i veselom povorkom po mjestu. Uz smijeh i ples, na kraju sve sudionike očekuju topli napitci i hot-dog za djecu te krafne.

HODOŠAN – Općinski fašnjak

Mjesni odbor Hodošan zajedno s KUD-om Općine Donji Kraljevec organiziraju općinski fašnjak u Hodošanu. Najavljeno je veselo druženje uz kuhane napitke i krafne, a pokrovitelj je Općina D. Kraljevec. Na ulazu u Hodošan bit će okupljanje maskiranih grupa, te će uz pratnju Puhačkog orkestra D. Kraljevec povorka krenuti Glavnom ulicom Hodošana. Nakon predstavljanja grupa na bini prosudbena komisija nagradit će najbolje maske.

 

naj maske medjimurski fasnik (8)

NEDJELJA, 11. veljače

ČAKOVEC – Tradicionalni fašnik

Kulminacija fašničkih događanja u Međimurju je u nedjelju 11. veljače s početkom u 15 sati u Čakovcu. Na tradicijskom fašniku sudjelovat će tridesetak fašničkih grupa iz Međimurja, Slovenije, Mađarske i iz raznih krajeva Hrvatske. Na Trgu Republike okupit će se razni likovi iz svijeta glazbe, filma, bajke, ali prije svega tradicijske međimurske maske. Međimurski fašnik završava paljenjem fašnika i plesnjakom u šatoru na Trgu Republike. Za odličnu atmosferu pobrinut će se bend Noćna smjena.

MALA SUBOTICA – Sobočki fašjek

Manifestacija Sobočki fašjek 2018. počinje u petak 9. veljače u 15 sati kada maškori preuzimaju vlast u Općini Mala Subotica uz skidanje općinske zastave sa zgrade Općine i postavljanje službene fašjenske zastave. Središnja manifestacija Fašjenska nedjelja je 11. veljače u 14 sati. Fašjenska povorka krenut će u 14 sati iz mjesta Palovec uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica do parkirališta iza Doma kulture Mala Subotica. Maske će se predstaviti na bini, nakon čega slijedi proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja sudionicima, suđenje fašjeku te spaljivanje. Fašjensko druženje bit će uz Aquarium band te će se dijeliti krafne, kuhano vino i čaj.

ŠTRIGOVA – Fašenska nedela

Fašnik u Štrigovi organizira Općina Štrigova, Turistička zajednica Štrigova te KUD Sv. Jeronim. Maškare i gosti moći će uživati u fašničkim ludorijama uz dobru glazbu. U povorci će biti i štrigovski vrtićki klinci i osnovci. Nakon povorke kreće fašensko druženje i veselje.

PRELOG – Priključite se fašničkoj povorci

Fašnička povorka proći će Prelogom, u organizaciji Grada Preloga i Turističke zajednice grada Preloga. Program počinje u 14:30 okupljanjem na Trgu slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama grada koju će pratiti Puhački orkestar Preloga. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na trgu ispred Doma kulture. Vrhunac će biti suđenje i spaljivanje fašnjaka.

SVETA MARIJA – Fašničko veselje

Općina Sveta Marija s Odborom za turizam pozivaju na fašničko veselje. U popodnevnim nedjeljnim satima maškare će formirati povorku, koja će uz pjesmu i ples nasmijati mještane i njihove goste. Povorku će obogatiti i sudionici iz škole i vrtića. Svi posjetitelji moći će se okrijepiti uz topli napitak i obavezne krafne, a na kraju će se birati najmaske.

GORIČAN – Gorička Republika

Glavni organizator događaja je Općina Goričan u suradnji s Kulturnim-umjetničkim društvom Goričan, Udrugom sportske rekreacije „Prijatelji“, Mažoretkinjama i Twirling klubom Goričan, Puhačkim orkestrom Goričan, Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te ostalim mjesnim udrugama. Program se sastoji od tradicionalnih „Goričkih svati“, a novitet ove godine je da će naglasak, odnosno tema fašnika biti „GORIČKA REPUBLIKA“. Odabir najboljih maski održat će se u Domu za kulturu te će istim biti uručene vrijedne nagrade. Posjetitelje i maškare zabavljat će Fortuna Band. Maškare se okupljaju u 13 sati kod „Baze“, a od 13:30 počinju prijave maski. Sama povorka uputit će se prema Domu kulture u 14 sati.

KOTORIBA – Kotoripski fašenk

Domaćin Kotoripskog fašenka je KUD Kotoriba. U povorci će biti predstavnici udruga, osnovnoškolci, vrtićki mališani te Limena glazba iz Kotoribe. U Sajmišnoj ulici formirat će se kolona odakle će se u povorci krenuti prema centru. Na pozornici održat će se program predstavljanja maski, primopredaje ključeva i suđenje fašenku. Nakon programa maskirana povorka Ulicom kralja Tomislava kreće prema Društvenom domu u donjem kraju, gdje maske očekuje večera i izbor najljepših maski. Za dobar štimung i feštu bit će zadužen glazbeni sastav Pisofkejk. Općina će osigurati kuhano vino, čaj i krafne za maske i posjetitelje u centru Kotoribe. Oni maskirani dobit će večeru i besplatno piće u Društvenom domu.

Donja Dubrava – Dobravski fašenk

Fašenska“ povorka kretat će se tradicionalnom rutom sljedećim ulicama: Trg Republike, Zagrebačka, Matije Gupca, Braće Radića, Podravska, Novembarskih žrtava, Vinogradarska, Pavleka Miškine (od skretanja iz Vinogradarske) te se vraća u dvorište „Zalan“ oko 15:30 sati, gdje će se uz čitanje vrapca održati i spaljivanje fašenka. U slučaju lošeg vremena ruta će biti skraćena. Kutija za “vrabec” bit će postavljena kod bankomata PBZ. Okupljanje djece te biranje najljepše dječje maske održat će se u prostorijama KUD-a „Seljačka sloga“ u 14:30.

fasnik novo selo na dravi
UTORAK, 13. veljače

I na sam Fašnik, u utorak 13. veljače bit će veselo.

NOVO SELO NA DRAVI – U povorci znamenite Međimurske krave

Organizator tradicionalne fašničke povorke u Novom Selu na Dravi je Fašničko društvo Međimurske krave. Program kreće skupljanjem povorke u 15:30 kod Doma, u 16 sati kreću po mjestu. Veselu povorku obogatit će i brojni gosti ne samo iz Međimurja, nego i izvan županije. Na kraju povorke “kurili “budu fašnik za sve nedaće u prošloj godini, a poslije toga slijedi fašnička zabava koja je nadaleko poznata po smijehu, pjesmi i veselju.

SVETI MARTIN NA MURI – Dođite na maskenbal

Organizatori su Turistička zajednica Svetog Martina i Osnovna škola Sveti Martin. Povorka kreće u 12 sati ispred Osnovne škole Sveti Martin na Muri prema Vrhovljanu i Žabniku. U Žabniku kroz ulicu Hrvatskih branitelja do kružnog toka, te kroz Čakovečku ulicu prema centru Svetog Martina. Povorka će prodefilirati Svetim Martinom. Program će se dalje nastaviti u školi, gdje će originalne maske, kako razredno, tako i pojedinačno biti nagrađene. Program fašnika predviđen je do 14 sati.

ČAKOVEC – Fašnički koncert Umjetničke škole

Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” Čakovec poziva na Fašnički koncert u utorak 13. veljače s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec. Polaznici osnovne glazbene i baletne škole Čakovec pripremili su prigodan fašnički program. Ulaz je slobodan.


 

 

 

Ostavi komentar