KAKO NAJJEFTINIJE zbrinuti azbestne ploče s krovova?

azbestne ploče

Azbestne ploče ili salonitne ploče bile su sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrlo popularne za prekrivanje krovova na obiteljskim kućama, no tada se još nije znalo da je azbest otrovan i vrlo štetan za naše zdravlje. Iako je u posljednjih nekoliko godina uklonjen veći dio štetnih ploča u Međimurju, još uvijek postoji određen broj mještana koji na svojim krovovima obiteljskih kuća te na popratnim objektima, kao što su staje i drvarnice, imaju azbestne ploče.

U Štrigovi, Svetom Jurju na Bregu i Selnici proteklog je tjedna održano predavanje Udruge Moj otok koja širi svijest o potrebi uklanjanja azbesta, ali i njegova pravilnog zbrinjavanja te mogućnostima sufinanciranja od strane jedinica lokalne samouprave. 

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do prije dvije godine subvencionirao je uklanjanje azbesta iz kućanstava tako što je sakupljačima i oporabiteljima plaćao njegov odvoz i zbrinjavanje. Nakon što je Fond “presušio” sav taj trošak pao je na fizičke osobe i nije nimalo malen. Prema našim informacijama, cijena kilograma zbrinjavanja azbestnog otpada iznosi 3 i pol kune, dok je odvoz 8 i pol kuna po kilometru. Otpad se prije toga mora staviti na paletu i obaviti streč folijom. Uz to, u Međimurju ih nitko ne zbrinjava već se one moraju odvoziti u susjedne županije.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 6. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar