Kakav je smisao pridržavanja mjera u školi, ako se školarci tiskaju po autobusu?

Na školskim autobusnim linijama  stvaraju se velike gužve. Tako nam se u redakciju javila majka učenika koji putuje u školu iz Preloga u Čakovec. Kaže kako nema smisla pridržavanje svih mjera u školi, ako se u kasnije i prije djeca tiskaju po autobusu. Postavila je pitanje hoće li se uvesti više autobusnih linija kako bi se smanjile gužve. Problem je kako napominje da je ukinut željeznički prijevoz pa su tako učenici prisiljeni ići u školu autobusom.

Iz Stožera Međimurske županije odgovorili su: 

– Moramo upozoriti da nema posebnih školskih autobusnih linije, već se učenici srednjih škola voze redovitim linijskim prijevozom i sami biraju vrijeme prijevoza usklađujući ga s rasporedom sati. Provjerama smo utvrdili da su se putnici vozili sukladno odredbama zakona i preporukama. Napominjemo da prošlih tjedana, a nažalost i u ovom trenutku svi učenici srednjih škola nemaju nastavu u svojim učionicama nego je jedan dio njih u samoizolaciji i prati nastavu online, tako da se ni ne smije naći u javno autobusnom ili željezničkom linijskom prijevozu, rekli su iz Međimurske županije.

Dodali su i kako se ne radi o prijevozu koji organizira Međimurska županija, ona samo podmiruje ukupnu cijenu prijevoza za učenike srednjih škola. Radi se o prijevozu u kojem pod jednakim uvjetima pa i nenajavljeno i nepredviđeno sudjeluju i svi ostali putnici, na što Županija ne može utjecati.

Davor Tkalec, voditelj prometnog ureda M-grupe kojeg smo kontaktirali oko cijele problematike prijevoza kaže kako nažalost po pitanju dodatnog prijevoza neće biti moguće napraviti promjene.

– Uveli smo na tim linijama Čakovec- Prelog autobuse sa 70 sjedećih mjesta upravo zbog epidemioloških mjera. No, kako je bilo rečeno da bi na 70 sjedećih mjesta moglo biti 30 putnika to je neodrživa i nemoguća situacija. Prema tome bi mi morali utrostručiti svoje kapacitete što se tiče broja autobusa i prijevoznika, rekao je Tkalec.

Treba napomenuti, kaže Tkalec, kako je nekad na tim istim linijama bilo puno više putnika. Sad se događa da su često i po dvije srednje škole u istom trenutku u samoizolaciji, pa prema tome ima i manje putnika.

Ostavi komentar