Kad je sve za zimske uvjete spremno snijeg nije problem

zimska sluzba
I vozači trebaju biti spremni za zimske uvjete na cestama

U petak 10. studenog sastali su se dionici zimske službe na zajedničkom sastanku u Županijskoj upravi za ceste. Plan održavanja za ovu sezonu je izrađen, službe su spremne. Podsjećamo vozače da se i oni moraju pripremiti za zimu.

Zadnji je čas za zamjenu ljetnih guma zimskima. Damir Novak iz Policijske uprave međimurske kazao je što se tiče propisa i zakonske regulative ništa se nije promijenilo u odnosu na prošlu godinu.

U zimskim uvjetima potrebne su zimske gume na sva četiri kotača za osobna vozila. U uvjetima kad se ne može voziti sa zimskim gumama potrebni su lanci.

Ukoliko na kotačima nema zimskih guma, ljetne gume moraju imati šaru guma dublju od 4 milimetra i lance u vozilu da se u slučaju potrebe mogu montirati. Teretna vozila uz to moraju imati i lopatu za snijeg i ostalu opremu. Policija će nastupanjem nižih temperatura kroz  nadzor prometa provjeravati i korištenje  zimske opreme na vozilima. U zimskim uvjetima kad se dogodi prometna nezgoda, a na vozilima nisu zimske gume i to će se sankcionirati.

Na pitanje Međimurskih novina kad nastupa odgvornost onih koji održavaju ceste u slučajevima iskliznuća vozila s ceste sa zimskom opremom, Damir Novak je odgovorio da je to kad prometnica ne odgovara normativima za održavanje u zimskim uvjetima određenim pravilnikom, no u svakom slučaju vozači moraju prilagoditi vožnju uvjetima na cesti. Dakle ne prevelikom brzinom ulaziti u zavoj, ako  je cesta zaleđena.

Ukratko, na vrijeme se trebamo prebaciti na pažljiviji i sporiji zimski režim vožnje kad su ceste skliske i zaleđene.

Ostavi komentar