JU REDEA Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta Adrionet: Pilot akcije bit će dio Transnacionalnog akcijskog plana

adrianet

-S malim projektima može se postići veliki učinak u razvoju lokalnih zajednica – istaknuto je na radionicama koje je u sklopu projekta ADRIONET (Adriatic-Ionian Network of Authentic Villages), financiranog iz Programa ADRION, organizirala JU REDEA.

U drugom ciklusu radionica, koje su početkom lipnja organizirane na području općina Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, dionici u lokalnoj zajednici razmatrali su ideje i predlagali aktivnosti koje će biti uvrštene u Lokalni akcijski plan, sastavni dio Transnacionalnog akcijskog plana. Uz JU REDEA na projektu sudjeluju i partneri iz talijanske regije Emilia – Romagna, koja je nositelj projekta, te oni iz Slovenije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije.

Glavni cilj ovoga projekta, kojeg JU REDEA provodi na području općina Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, je uspostava transnacionalne mreže „autentičnih sela“, koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti. Provedbom projekta nastojat će se potaknuti oporavak lokalnih tradicija i identiteta, podići svijest lokalnog stanovništva o zaštiti okoliša i otpornost na klimatske promjene te predstaviti specifičnosti lokalnih sredina, kako bi se u konačnici poboljšala kvaliteta života stanovnika na ruralnom području i potaknuo razvoj održivog turizma.

adrianet

Dionici u lokalnoj zajednici – predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vlasnici kuća za odmor, lokalni obrtnici, članovi udruga te predstavnici Lokalnih akcijskih grupa i turističkih zajednica, na ovim su radionicama, koje su vodile Maja Hranilović i Mirna Karzen, utvrdili ključne razvojne izazove te moguće akcije i aktivnosti na svom području.

-Nakon što smo u prvom ciklusu radionica utvrdili ključne izazove u ovim zajednicama, na radionicama u lipnju dionici su predlagali projektne ideje i aktivnosti vezane uz društveni i intelektualni kapital lokalne zajednice, uz mlade, kao nositelje budućnosti autentičnih sela, zatim uz pametna i otporna sela i područja koja su nositelji ideje budućnosti, uz „gostoljubivu zajednicu“, koja zadovoljava potrebe turista na održiv način, te uz „produktivan know-how“, koji uključuje „znanje zajednice“, primjerice, tradicijske zanate, kreativne industrije, prijenos znanja ili primjere dobre prakse u poljoprivredi i turizmu. Prezadovoljni smo ishodom, jer smo na radionicama dobili niz kreativnih i inovativnih ideja koje će biti uvrštene u Lokalne akcijske planove s područja Međimurske županije – istaknula je voditeljica projekta Maja Golubić.

Pogledajte fotogaleriju:

Ostavi komentar