Josip Grivec u Mađarskoj na svečanoj sjednici povodom Dana Županije Baranya

Županija Baranya Grivec

– Kvalitetna suradnja i zajednički projekti u kojima Međimurska županija i Županija Baranya već niz godina aktivno sudjeluju zasigurno imaju svoju poveznicu u slavnoj obitelji Zrinski i povijesti koja nas spaja. Tako smo početkom 2017. godine zajedno prijavili obitelj Zrinski za dobivanje oznake europske baštine. Dio je to planova i aktivnosti koje će se zasigurno realizirati u budućnosti te kojima želimo naše dvije regije još bolje povezati – rekao je u svom obraćanju zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec na svečanom obilježavanju Dana Županije Baranya u Mađarskoj.

Ceremoniji su uz dožupana prisustvovali generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, gradonačelnik Grada Sigetvar Peter Vass, predstavnici tamošnjeg županijskog vijeća, kulturnog, društvenog i političkog života uz domaćinstvo župana Županije Baranya Csaba Nagya.

Malo mjesto bogate povijesti

Udaljen nekoliko kilometara od hrvatske granice, grad Sigetvar, mjesto bogate povijesti, poznat je kao lokacija Sigetske bitke. Prošla godina označila je 450. obljetnica povijesne bitke, mjesta na kojem su živote izgubili veliki vojskovođa Nikola Šubić Zrinski i turski sultan Sulejman Zakonodavac, poznatiji kao Sulejman Veličanstveni. Upravo su jubilej zajedničkih aktivnosti obilježile dvije države. Uz već postojeće prijateljske mađarske županije Zala i Somogy u prosincu 2015. godine, potpisan je Sporazum o suradnji Međimurske županije i Županije Baranya, koji će doprinijeti daljnjem razvoju dviju županija, te biti pokretač suradnje na prekograničnim programima i projektima financiranim od strane EU, ali i općenito boljeg povezivanja i razmjene na ostalim područjima.

Dosadašnje uspostavljene veze između dviju županija i zemalja, nastavljene su i ovogodišnjom svečanošću u okviru proslave Dana Županije Baranya. U poznatom Kulturnom centru Vigado program je započeo mađarskom himnom te je nastavljen nastupima lokalnih izvođača. Najsvečaniji trenutak obilježavanja bile su dodjele nagrada i priznanja osobama koje su svojim trudom, radom i zalaganjem dale svoj obol  i doprinos zajednici te utkali dio sebe u razvoj ovog područja. Nakon svečanosti, održan je prijem za uzvanike, na kojem su isto tako dotaknute teme vezane uz kulturno, ekonomsko i gospodarsko udruživanje spomenutih regija.

Izvor i foto: Međimurska županija

Županija Baranya Grivec

Ostavi komentar