Još 22 milijuna kuna stiže iz EU u Međimurje

Matija Posavec

Revitalizacija stražarnice u bivšoj čakovečkoj vojarni, vidikovac na Mađerkinom bregu, asfaltiranje makadama Goričan-Kotoriba, pješačko-biciklističke staze u donjem Međimurju, samo su neki od projekata koji će se sufinancirati sredstvima EU.

U Međimursku županiju stiže nova tura financijskih sredstava. Ovoga puta radi se o projektima iz programa prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska u ukupnom iznosu od oko 22 milijuna kuna od čega EU sufinancira nešto više od 17 milijuna kuna.

– Mi ćemo u ovom trenutku doista pokrenuti najveći investicijski ciklus u Međimurju unatrag nekoliko godina, pohvalio se međimurski župan Matija Posavec na konferenciji za novinare predstavljajaći projekte iz programa prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska u vrijednosti od oko 22 milijuna kuna. Riječ je o programu kojeg EU sufinancira sa 85%, dakle njen iznos sufinanciranja je 17 250 000 kuna dok će ostatak pokriti Županija.

Gotovo četiri godine čekalo se na raspisivanje natječaja. Projekti su aplicirani lani u svibnju i u oštroj konkurenciji od 208 prijavljenih projekata, odobrenje za sufinanciranje dobilo je svega njih 54 od čega 10 iz Međimurja.

– REDEA će provoditi tri projekta, objasnila je direktorica Sandra Polanec Marinović. Jedan je stražarnica u bivšoj vojarni, zatim radit ćemo na povezivanju subjekata u projektu kratkih opskrbnih lanaca a razvijat ćemo i treninge za povećanje energetske učinkovitosti za malo i srednje poduzetništvo.

Velik dio financijskog kolača dobit će i sektor turizma gdje će se, između ostaloga, izgraditi velik dio turističke i cestovne infrastrukture. Uz to, dobivena su i sredstva za vidikovac na Mađerkinom bregu. Prva sredstva uspio je dobiti i ŽUC koji će krenuti u obnovu makadamskog puta Goričan-Kotoriba u dužini od 13 km te izgradnju PBS na tom potezu.

Prema riječima župana Posavca, to još nije sve jer se ovih dana očekuju rezultati još nekoliko natječaja, također sa podosta visokim financijskim sredstvima.

(vv)

 

Ostavi komentar