Jedan međimurski grad i šest općina dobili novac za javne pristupne točke bežičnom internetu

WiFi mobitel
Ilustracija

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3 360 000 eura, odnosno oko 24 930 000 kuna.

Među više od trinaest tisuća prijava, po 15 tisuća eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wifi hotspot) će dobiti i jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske, objavio je Toninio Picula, zastupnik u Europskom parlamentu. On je objavio i popis gradova te općina iz natječaja.

Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice.

Nešto novca za ovaj projekt ide i u Međimurje i to u Mursko Središće, Belicu, Sveti Juraj Na Bregu, Donju Dubravu, Kotoribu, Vratišinec i Donji Kraljevec.

Na rezervnoj listi pak se našao Dekanovec.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine

Ostavi komentar